MENI
4.11.2010

ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA NACIONALNIH MANJINA



Na danas održanoj 15. sjednici Vijeća nacionalnih manjina BiH, razmatrana je izrada Plana rada i finansijskog plana za 2011. godinu. 
K' znanju je primljena Informacija da je Dervo Sejdić podnio novu tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu i tim povodom je usvojen zaključak kojim se strukturama vlasti u BiH preporučuje da u narednom periodu za prioritet svog rada imaju implementaciju Presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, u predmetu Finci-Sejdić.   

Vijeće nacionalnih manjina je razmatralo Plan studijske posjete Savjetu nacionalnih manjina Republike Srbije.
Usvojen je zaključak da se uputi dopis domaćim i međunarodnim organizacijama da kandidiraju predstavnike u Radnu grupu zaduženu za finaliziranje teksta Memoranduma o saradnji između Vijeća nacionalnih manjina BiH i domaćih i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima zaštite prava pripadnika nacionalnih manjina. Nakon utvrđivanja konačnog teksta zakazati će se i poseban datum zvaničnog potpisivanje Memoranduma. 
U vezi Informacije OSCE-a o sudjelovanju u Projektu „Kaleidoscope: Upoznajmo se! Nacionalne manjine u BiH“, usvojeni su zaključci da se direktoru Odjela za obrazovanje OSCE-a uputi pismo u kojem će se izraziti nezadovoljstvo zbog ignorantskog odnosa prema Vijeću nacionalnih manjina BiH prilikom izrade određenih projekata, zbog čega Vijeće istovremeno odbija kandidirati svog predstavnika u OSCE-ovu Komisiju za odabir projekata. 
Član Vijeća nacionalnih manjina BiH, Tihomir Knežiček je zadužen da napravi Upitnik koji će poslužiti kao osnova za Analizu o finansijskoj podršci i saradnji Udruženja nacionalnih manjina sa matičnim ambasadama i državama. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću