MENI
12.3.2015

Sastanak članova ustavnopravnih komisija oba doma PSBiH i Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma sa predsjednicom PS Vijeća Evrope



Članovi ustavnopravnih komisija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), kao i članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH razgovarali su danas u Sarajevu sa predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Anne Brasseur o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji i o ključnim temama budućeg šestomjesečnog predsjedavanja Bosne i Hercegovine Komitetom ministara Vijeća Evrope. 

Naglašavajući da je predsjedavanje jednom od najvažnijih međunarodnih organizacija izuzetna prilika za afirmaciju BiH na političkom, privrednom i kulturnom planu, poslanici i delegati oba doma PSBiH rekli su da će naša država tokom šestomjesečnog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope kandidirati rasprave o suzbijanju radikalizama koji mogu prerasti u terorizam, kao i pitanje međureligijskog i strukturalnog dijaloga. 

S tim u vezi, naši parlamentarci podvukli su da će, kandidirajući ove teme, nastojati da prenesu značajna iskustva i dobre prakse koje BiH ima u suočavanju sa ovim pitanjima.
Istovremeno, period od maja do novembra ove godine BiH namjerava da iskoristi kako bi, zajedno sa Srbijom, koja trenutno predsjedava OSCE-om, pokrenula niz zajedničkih projekata koji bi poboljšali regionalnu saradnju, kao jedan od ključnih zahtjeva i Vijeća Evrope i Evropske unije. 

Predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Anne Brasseur pozdravila je namjeru BiH da se bavi ovim pitanjima, posebno naglasivši da političari u svim zemljama članicama Vijeća Evrope, bez obzira na političke razlike, imaju obavezu da se, sarađujući sa civilnim društvom, aktivno uključe u borbu protiv terorističkih prijetnji. Izražavajući uvjerenje da će podsticanje međureligijskog i strukturalnog dijaloga doprinijeti stabilizaciji političkih prilika u cijelom regionu zapadnog Balkana, gospođa Brasseur pozvala je članove delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope da aktivno učestvuju u radu novoformirane Interparlamentarne alijanse protiv mržnje. 

Tokom razgovora u zgradi PSBiH članovi parlamentarnih komisija i gospođa Brasseur zajednički su konstatirali da je novi pristup Evropske unije donio veliku šansu, koju BiH ne smije propustiti. S tim u vezi pozdravljeno je potpisivanje i usvajanje Zajedničke izjave o evropskom putu BiH, kao i usvajanje izmjena Krivičnog zakona, čime je BiH ispunila uvjete MONEYVAL-a. Naglašeno je i to da BiH treba da nastavi da izvršava svoje međunarodne obaveze, uključujući i provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić – Finci“. (kraj)



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću