MENI
17.4.2008

POČELA REGIONALNA KONFERENCIJA U TREBINJU



Uvodnim obraćanjima Milorada Živkovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Tarika Sadovića, ministra sigurnosti BiH i Branka Zrne, predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, jutros je u Trebinju počela konferencija "Regionalna saradnja i pružanje pomoći u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama - problemi i perspektive“.  

Cilj Konferencije je rasprava o uspostavljanju i jačanju regionalne saradnje, boljoj razmjeni informacija, stvaranju samoodržive mreže dugoročne prekogranične saradnje, kao i postizanje sporazuma o zajedničkoj strategiji za sprečavanje požara, kako bi se spriječilo dalje uništavanje ovih područja.
Ovom skupu koji je u u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBIH i u saradnji sa Sekretarijatom Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa za Jugoistočnu Evropu (DPPI SEE), Misijom OSCE-a u BiH i EastWest Institutom prisustvuje više od stotinu učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Austrije kao i predstavnici mnogobrojnih međunarodnih organizacija.
Na prvoj sesiji diskutovat će se o iskustvima i problemima u prevenciji i djelovanju u kriznim situacijama prirodnih nesreća i katastrofa, s posebnim osvrtom na djelovanje pri pojavi požara, dok će drugi dio skupa biti posvećen ulozi međunarodnih organizacija u pružanju pomoći u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama. (kraj)

 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću