MENI
10.4.2008

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA BIH OBAVIO RASPRAVU O INFORMACIJI O SIGURNOSNOJ SITUACIJI (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH obavio je na današnjoj sjednici raspravu o Informaciji o sigurnosnoj situaciji u BiH u toku prošle godine, koju je zastupnicima prezentirao ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović.
Između ostalog, Sadović je naglasio da ukupnu sigurnosnu situaciju u BiH kontinuirano opterećuje ratno naslijeđe i veliki broj osumnjičenih za ratne zločine, kao i činjenica da su glavni haški optuženici još na slobodi.

Raspoloživi podaci ukazuju na to da je u 2007. godini u BiH došlo do smanjenja broja krivičnih djela općeg kriminaliteta za 1.315 djela ili 34 posto u odnosu na 2006. godinu.
U padu je i broj najtežih oblika krivičnih djela, kao što su ubistva i teške krađe, dok se, nažalost, bilježi povećanje broja slučajeva zloupotrebe droga, razbojništava i krivičnih djela u vezi sa djelima protiv spolne slobode i morala, posebno silovanja. 
Može se konstatovati da je stanje sigurnosti u BiH, kada je riječ o izvršenim terorističkim napadima i prijetnjama tokom 2007. godine, bilo na zadovoljavajućem nivou, imajući u vidu da nije zabilježeno nijedno izvršeno krivično djelo okvalifikovano kao terorizam iz nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH. 
U našoj zemlji je u prošloj godini došlo do povećanja broja prijavljenih maloljetnih prestupnika u odnosu na godinu ranije, i to za 48 počinilaca ili 1,7 posto. 
Stepen društvene opasnosti je posljednih godina sve veći, jer maloljetni prestupnici sve više čine i najteže oblike kriminaliteta, od teških pljački do svirepih ubistava. 
I pored niza konkretnih policijskih mjera, u BiH su u porastu i krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kojih je bilo za 15,7 posto više nego u 2006. godini. 
BiH postepeno postaje ne samo zemlja tranzita, već i zemlja proizvođač, pa i tržište opojnim drogama, navodi se u Informaciji. 
Iako je evidentan trend smanjenja krivičnih i prekršajnih djela na štetu povratnika, ona još egzistiraju i mogu biti korištena u namjeri stvaranja raznih napetosti. 
Da bi se djelovalo efikasno u sprečavanju takvih namjera, potrebno je raditi na stvaranju dobre sigurnosne atmosfere, a prijave na štetu povratnika rješavati brzo i efikasno.        
Zabrinjava i podatak da je u BiH u porastu i ekonomski kriminalitet, i to čak za 9,7 posto. 
Povećan broj krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja u koorelaciji je s porastom broja koruptivnih krivičnih djela, kojih je prošle godine registrovano 14, što i nije veliki broj s obzirom na percepciju javnosti o toj pojavi. 
Ekonomskom kriminalu, posebno "pranju novca", pogoduju i određene slabosti u zakonu i slab finansijski nadzor, što omogućava strancima da "prljav novac" u gotovini unose u BiH, gdje ga raznim mahinacijama "peru" i stavljaju u legalne tokove. 
Strategija borbe protiv korupcije, koju je usvojilo Vijeće ministara BiH, treba više zaživjeti u praksi, uz uvođenje mehanizama za provođenje antikorupcionih mjera, navodi se, između ostalog, u Informaciji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću