MENI
10.4.2008

NASTAVLJENA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA BIH (ONASA)



U Sarajevu je danas nastavljena sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, na kojoj će, nakon rasprave o preostalim tačkama dnevnog reda, uslijediti izjašnjavanje o prijedlozima zakona iz oblasti reforme policije.
Nakon neslaganja vodećih političkih partija o prvobitno predloženim zakonskim rješenjima iz ove oblasti, u parlamentarnoj proceduri su se pojavila tri prijedloga različitih predlagača.

Prijedlozi zakona Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) su, ustvari, prijedlozi koje je ranije uputilo Vijeće ministara BiH, ali koji nisu prošli komisijsku fazu, dok je Stranka za BiH u njih ugradila amandmane i njihovim usvajanjem uslovljava podršku zakonima. 
Prijedlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH predstavlja pokušaj kompromisnog rješenja i približavanja stavova SNSD i Stranke za BiH o ovom pitanju. 
Prošle sedmice prekinuta sjednica danas je nastavljena prezentacijom Informacije o stanju sigurnosti u BiH u prošloj godini. 
Informaciju je prezentirao ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, koji je, između ostalog, kazao da ukupnu sigurnosnu situaciju u BiH kontinuirano opterećuje ratno naslijeđe i činjenica da su neki od optuženih za ratne zločine još na slobodi. 
Zastupnički dom će u nastavku sjednice razmatrati i Informaciju o radu Tužilaštva BiH i Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH u prošloj godini, kao i program mjera za primjenu Sporazuma o CEFTA-i. 
Glasanje o svim tačkama dnevnog reda će uslijediti nakon što bude iscrpljena rasprava o njima. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću