MENI
20.2.2008

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA BIH OBAVIO RASPRAVU O DVA PRIJEDLOGA ZAKONA IZ OBLASTI REFORME POLICIJE (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH obavio je u prvom čitanju raspravu o dva prijedloga zakona iz oblasti reforme policije u BiH, čije usvajanje predstavlja uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaiciji i pridruživanju (SAA) sa Evropskom unijom (EU).
Predloženim zakonima predviđeno je formiranje ukupno sedam institucija, odnosno upravnih organizacija u okviru Ministarstva sigurnosti BiH i nezavisnih i nadzornih tijela policijske strukture.

Principe Prijedloga zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Prijedloga zakona o Direkciji za koordinaciju policijskim tijelima i agencijama za podršku policijskoj strukturi ranije je podržala Ustavno-pravna komisija Zastupničkog doma, a jutros i Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH. 
Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) su u raspravi osporavali način na koji je Zajednička komisija za odbranu i sigurnost podržala principe pomenutih zakona, budući da je jutros zasijedala dva puta sa različitim ishodima glasanja. 
Prva njena sjednica okončana je sa pet glasova za i pet glasova protiv, pri čemu su protiv bili članovi Komisije iz SDA, Srpske demokratske akcije (SDS) i Stranke demokratske partije (SDP) BiH. 
Nakon te, održana je i druga sjednica, na zahtjev Kolegija Zastupničkog doma, na kojoj su podržani principi predloženih zakona, ali bez prisustva zastupnika SDP-a i SDA. 
Na obje sjednice principe predloženih zakona podržali su zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Stranke za BiH (SBiH), dok su zastupnici HDZ 1990 prisustvovali drugoj sjednici, glasajući za. 
Zastupnici SDA osudili su ovakvu praksu rada Komisije, dok je zastupnik SDP-a Zlatko Lagumdžija tome dodao da su predloženim zakonima izdati evropski principi, na osnovu kojih je trebala biti provedena reforma policije. 
Od ranije je poznat stav SDA, koja je posljednjih dana isticala da neće podržati predložene zakone, jer se njima zadržava trenutno stanje i predviđa opstanak Policije Republike Srpske (RS), pri čemu se formiraju državne policijske institucije, koje ne bi imale nadležnost nad nižim nivoima policijske strukture, sve do lokalnog nivoa. 
"Ovo nije reforma policije. Odustalo se od tri evropska principa. Sad me interesuje ko i zašto je odustao od tih principa", kazao je zastupnik SDA Sadik Ahmetović. 
Zastupnici SNSD-a i Partije demokratskog progresa (PDP) istakli su u raspravi da su zakoni iz oblasti reforme policije u skladu sa Mostarskom deklaracijom i Akcionim planom, kreiranim na osnovu nje, te da su predložena rješenja "trenutno jedina moguća", pozivajući time Zastupnički dom da ih usvoji. 
Zastupnik SBiH Ekrem Ajanović istakao da predloženi zakoni predstavljaju prvi korak u reformi policije, priznavši da ne predstavljaju idealna rješenja, ali da se mogu popraviti u amandmanskoj fazi. 
Slično mišljenje zastupao je i zastupnik HDZ 1990 Martin Raguž. 
O pomenutim zakonima, kao i o Prijedlogu budžeta institucija BiH i njenih međunarodnih obaveza za 2008. godinu, Zastupnički dom izjasniće se večeras, dok će rasprava o ostalim, za danas predviđenim, tačkama dnevnog reda biti obavljena na narednom zasjedanju Zastupničkog doma 5. marta. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću