MENI
20.2.2008

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA BIH: NASTAVLJENA RASPRAVA O IMENOVANJU ČLANOVA VIJEĆA MINISTARA BIH (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH na sjednici u Sarajevu vodi raspravu o imenovanju članova Vijeća ministara BiH, koje već nekoliko mjeseci radi u tehničkom mandatu.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić podsjetio je danas zastupnike na razloge zbog kojih je podnio ostavku, te na hronologiju ponovnog imenovanja članova te institucije izvršne vlasti, pozvavši Zastupnički dom da potvrdi njihovo imenovanje.

Radi se o istim kandidatima koji sada obavljaju dužnost ministara i njihovih zamjenika u tehničkom mandatu. 
Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija ukazao je tokom rasparave na "nezakonitost" procedure imenovanja novog-starog saziva Vijeća ministara BiH, ukazujući na činjenicu da je probijen zakonski rok od 35 dana od ponovnog imenovanja Špirića za mandatara do formiranja Vijeća ministara BiH. 
Zbog toga je Zastupničkom domu predložio da od Predsjedništva BiH zatraži ponovno imenovanje mandatara i pokretanja nove procedure imenovanja Vijeća ministara BiH. 
S druge strane, zastupnik Stranke za BiH (SBiH) Sadik Bahtić podržao je  imenovanje članova Vijeća ministara BiH, tvrdeći da je ta institucija, BiH, između ostalog, omogućila parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom (EU). 
Predsjedavajući Kluba zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) Momčilo Novaković naglasio je da predloženi saziv Vijeća ministara ima "poteškoća u funkcioniranju", izrazivši bojazan da bi današnja rasprava o imenovanju članova Vijeća ministara BiH mogla biti okončana izostankom podrške za imenovanje ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, budući da su zastupnici srpskog naroda ranije glasali za njegovo razrješenje dužnosti. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću