MENI
19.2.2008

SUTRA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA BIH (ONASA)Zastupnički dom Parlamenta BiH razmatraće sutra u Sarajevu Prijedlog budžeta institucija BiH i njenih međunarodnih obaveza za 2008. godinu, uz pet usaglašenih amandmana koje je usvojila Komisija za finansije i budžet.

Amandmanima se prijedlog budžeta, kojeg je u parlamentarnu proceduru uputilo Predsjedništvo BiH u iznosu od 1,231.357.560 KM, svodi na okvir budžeta kojeg je ranije utvrdilo Vijeće ministara BiH u iznosu od 1,186.357.560 KM, što je u skladu sa zaključcima s posljednje sjednice Zastupničkog doma. 
Zastupnici bi na sutrašnjoj sjednici trebali raspravljati i o imenovanju članova Vijeća ministara BiH, ministara i njihovih zamjenika, kao i o Informaciji o općoj sigurnosti u BiH, s posebnim osvrtom na maloljetničku delinkvenciju. 
Dnevnim redom predviđeno je i razmatranje Informacije Vijeća ministara BiH o aktivnostima u vezi s osnivanjem i radom Komisije za   ispitivanje istine o stradanju Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine, te Prijedloga rezolucije o spremnosti BiH za NATO integracije. 
Zastupnički dom trebao bi se izjasniti i o davanju saglasnosti za ratificiranje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i vlada ostalih zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), Misije privremene uprave UN na Kosovu, u ime Kosova, u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN. 
Pred zastupnicima bi se mogli naći i prijedlozi zakona iz oblasti reforme policije, ukoliko na vrijeme bude okončana komisijska faza njihovog razmatranja. 
Radi se o Prijedlogu zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH i Prijedlogu zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH, čiji je ustavni osnov podržala Ustavno-pravna komisija ovog doma. 
Predložene zakone iz oblasti reforme policije sutra će, prije sjednice Zastupničkog doma, razmatrati Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću