MENI
19.2.2008

KOMISIJA PARLAMENTA BIH POSJETILA SJEDIŠTE OSA BIH (ONASA)



Članovi Zajedničke sigurnosno-obavještajne komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) posjetili su danas sjedište te agencije u Sarajevu i sa njenim čelnicima razgovarali o radu i aktivnostima OSA-e.

Radi se o prvoj zvaničnoj radnoj posjeti članova parlamentarne komisije ovoj agenciji, tokom koje ih je direktor OSA-e Almir Džuvo  informirao o aktuelnostima i problemima s kojima se njeni uposlenici susreću u radu. 
Predsjedavajući Komisije Mirko Okolić kazao je novinarima da je OSA dobila pozitivne ocjene za rad ne samo domaćih institucija, već i institucija međunarodne zajednice, te da su sve njene aktivnosti u proteklom periodu provedene u skladu sa zakonskim rješenjima. 
Osim rješavanja pitanja smještaja OSA-e, Okolić je kao probleme s kojima se susreće ova agencija istaknuo i njenu nedovoljnu kadrovsku popunjenost, te određen broj neispravnih motornih vozila što dodatno opterećuje budžet OSA-e. 
Ova pitanja, kazao je Okolić, biće rješavana u narednom periodu, u saradnji sa drugim nadležnim državnim institucijama. 
Govoreći o nadležnosti OSA-e za presretanje telekomunikacija u svrhu istrage, Okolić nije precizirao koliko je slučajeva "prisluškivanja" OSA u proteklom periodu imala, ali je naglasio da su svi takvi zadaci bili obavljeni na osnovu sudskih naloga. Dodao je da će Parlamentu BiH uskoro biti dostavljen kompletan izvještaj o radu OSA-e. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću