MENI
18.2.2008

BH.PARLAMENTARCI - R.KRIVOKAPIĆ: ODNOSI BIH I CRNE GORE PRIJATELJSKI (ONASA)



Odnosi između BiH i Crne Gore su više nego prijateljski i nema otvorenih pitanja, kazao je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković nakon današnjeg sastanka članova kolegija oba doma Parlamenta BiH sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem u Sarajevu.

"Sa Crnom Gorom možemo vrlo brzo potpisati sporazum o granici, jer sa ovom zemljom jedino nemamo otvorenih pitanja oko međudržavne granice. Potpisivanje i mnogih drugih sporazuma ovisi samo od tehničkih stvari", rekao je Živković. 
On smatra da se mnogo može uraditi i na poljima turizma, nauke i kulture. 
"Razgovarali smo i o sporazumu o dvojnom državljanstvu, te o ekonomskim pitanjima", kazao je Živković. 
Dodao je da ovakve posjete doprinose stabilnosti u regionu, te saopštio da je Krivokapića pozvao da 7. maja u Sarajevu prisustvuje sastanku predsjedavjućih parlamenata zemalja regiona. 
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić izrazio je nadu u kreireanje zajedničke pozicije zemalja regiona u Evropskoj uniji (EU). 
"BiH je nešto brža u NATO integracijama, dok je Crna Gora nešto brža u evropskim integracijama. Zajednički nam je cilj da razmjenom iskustava doprinesemo da ovi ciljevi brže budu ispunjeni", kazao je Krivokapić, dodajući da zemlje regiona trebaju više razvijati kulturne, ekonomske i političke odnose. 
"Crna Gora je kao dio procesa evropskih integracija preuzela obavezu da koordinira svoju politiku sa EU. Sačekaćemo da se pozicija EU iskristalizira. Naravno, ne pripada nam kao maloj zemlji da kreiramo politiku, ali naravno da ćemo biti sljedbenici jedinstveno utvrđene politike EU", odgovorio je Krivokapić na novinarsko pitanje kakav je stav njegove zemlje po pitanju proglašenja nezavisnosti Kosova.
Dodao je da su u Crnoj Gori otvoreni svi procesi za suđenje osumnjičenima za ratne zločine, te da će ova zemlja, pored pravičnih presuda, ponuditi i obeštećenja porodicama žrtava. 
"Crna Gora želi okončati ovo pitanje. Nadam se da ćemo dati pravdu, zakašnjelu, ali ipak pravdu porodicama žrtava", dodao je Krivokapić. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću