MENI
16.2.2008

SNSD PREDSTAVIO PRIJEDLOG DEKLARACIJE O ODGOVORNOSTI (ONASA)



Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Drago Kalabić predstavio je danas novinarima u Sarajevu Prijedlog deklaracije o odgovornosti, koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru

"Deklaracija je predložena imajući u vidu potrebu očuvanja stabilnosti i definisanja uslova za nesmetano funkcionisanje BiH, kao zajedničke države stvorene mirovnim sporazumom", kazao je Kalabić.
U Prijedlogu se potvrđuje da je BiH Dejtonskim sporazumom ustanovljena kao složena država sastavljena od dvaju entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske (RS), "čime je definitivno potvrđen status RS kao državotvornog entiteta".
Ističe da je BiH zajednička država triju konstitutivnih naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata i ostalih naroda i građana, te da će se njena ustavna struktura razvijati na osnovu dogovora i konsenzusa, kao temeljnih vrijednosti višenacionalne države.
Predlaže se usvajanje novog ustava BiH koji je sada na snazi kao Aneks IV Dejtonskog sporazuma, "da bi ga kroz ustavnu proceduru mogli mijenjati i dopunjavati".
Ističe se da BiH samo njeni narodi i građani mogu očuvati i učiniti demokratskom i prosperitetnom, te da su samo usaglašena rješenja garancija njihove provodivosti.
"Opredijeljeni smo za trajan mir i, u skladi s tim, tražimo ostanak kontingenta evropskih vojnih snaga na tlu BiH do njenog članstva u Evropskoj uniji (EU), kao nepristrasnu garanciju za sve stanovnike BiH", kaže se u Prijedlogu deklaracije Kluba poslanika SNSD-a.(kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću