MENI
15.2.2008

KOMISIJA ZA PRIPREMU IZBORA VM BIH POTVRDILA IMENOVANJE KANDIDATA ZA MINISTRE I ZAMJENIKE MINISTARA (ONASA)



Komisija Zastupničkog doma Parlamenta BiH za pripremu izbora Vijeća ministara BiH uputila je sa današnje sjednice Zastupničkom domu preporuku o imenovanju svih predloženih kandidata za ministre i zamjenike ministara.

Komisija je potvrdila imenovanje kandidata za ministre (Sven Alkalaj, Slobodan Puhalac, Dragan Vrankić, Božo Ljubić, Sredoje Nović, Safet Halilović, Bariša Čolak, Tarik Sadović i Selmo Cikotić), te kandidata za zamjenike ministra (Ana Trišić-Babić, Vilim Primorac, Fuad Kasumović, Veselin Poljašević, Senad Šepić, Slavko Marin, Srđan Arnaut, Mijo Krešić, Marina Pendeš i Igor Crnadak). 
Usvojen je i zaključak, kojim se Kolegiju Zastupničkog doma Parlamenta BiH sugeriše da prije izjašnjavanja ovog doma o imenovanju ministara i zamjenika ministara od Centralne izborne komisije (CIK) BiH zatraži pojašnjenja u vezi sa kandidaturom Svena Alkalaja, Senada Šepića i Igora Crnadka. 
Predsjedavajući Komisije Halid Genjac kazao je da u dopisu CIK BiH ima "dosta kontradikcija, jer je, uz potvrde o ispunjavanju uslova za sve kandidate, dostavljena napomena u vezi sa trojicom kandidata (Alkalaj, Šepić i Crnadak), prema kojoj je u CIK-u otvoren postupak po osnovu Zakona o sukobu interesa". 
Nekoliko članova Komisije predlagalo je zaključke kojima se tražila odgovornost CIK BiH zbog "spore i neadekvatne procedure provjere kandidata za članove Vijeća ministara BiH". 
Ovi zaključci nisu usvojeni, kao ni zaključak člana ove komisije Zlatka Lagumdžije, koji je predlagao da Komisija danas uopšte ne glasa, "jer je istekao zakonski rok od 35 dana za donošenje ove odluke". 
Lagumdžija, koji je napustio sjednicu prije izjašnjavanja o kandidatima, rekao je da je Nikola Špirić za njega "samo vršilac dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a ne mandatar". 
Član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Sefer Halilović, koji je predložio da se danas ne obave razgovori sa predloženim kandidatima, istakao je da stav Komisije nije obavezujući, "jer će konačnu odluku o potvđivanju ministara i njihovih zamjenika donijeti Zastupnički dom Parlamenta BiH".                   
Komisija je trebala danas i sutra obaviti razgovore sa svim kandidatima za ministre i zamjenike ministara, ali to nije učinjeno zbog toga što se radi o istim kandidatima sa kojima su razgovori obavljeni prije godinu dana. 
Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić ranije je uputio dopis Parlamentu BiH kojim se Kolegij Zastupničkog doma moli da u što skorije vrijeme zakaže sjednicu ovog doma radi donošenja odluke o potvrđivanju ministara i zamjenika ministara. 
Sjednica Zastupničkog doma, na kojoj bi trebalo biti raspravljano o ovom pitanju, biće održana u srijedu, 20. februara.(kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću