MENI
23.1.2008

SASTANAK PREDSTAVNIKA MO I OS BIH SA ČLANOVIMA NADLEŽNE KOMISIJE PARLAMENTA BIH (ONASA)



Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga (OS) BiH razgovarala je danas u Sarajevu s članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH o dosadašnjim rezultatima reforme odbrambenog sistema i planovima za pristupanje BiH evroatlantskim integracijama.
Sastanak je upriličen u okviru redovne sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sugurnost, a razgovarano je, između ostalog, o budžetu za odbrambene strukture, statusu vojne imovine u BiH, pripremama BiH za aprilski Samit NATO-a u Bukureštu, te o drugim otvorenim pitanjima u vezi sa završetkom reforme u ovoj oblasti.

Predsjedavajući parlamentarne komisije Branko Zrno i ministar odbrane Selmo Cikotić su nakon sastanka izjavili kako bi se dogovor o rješavanju statusa vojne imovine u BiH mogao očekivati tokom nekoliko narednih sedmica, što bi, eventualno, omogućilo i realizaciju inicijative o prodaji viška naoružanja i municije.
"Nekoliko je pitanja povezano, a sva su uslovljena potrebom konačnog rješavanja statusa državne, odnosno vojne imovine, kako bismo mogli pristupiti implementaciji politike Ministarstva odbrane BiH, kojom je predviđeno da se svi viškovi naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava rješavaju prodajom, donacijama ili uništavanjem", kazao je Cikotić.
Na taj način, dodao je on, od izvoza oružja i municije moglo bi biti ostvareno najmanje između šest i sedam miliona KM.
Između ostalog, tokom sastanka razgovarano je i o prijemu u službu novih pripadnika OS i Ministarstva odbrane, te o budžetu za kojeg je ministar rekao da još nije na nivou od dva posto bruto nacionalnog dohotka, što je standard zemalja članica NATO-a, ali da treba uvažiti ukupnu ekonomsku situaciju u BiH i njoj se prilagođavati.
Učesnici sastanka naglasili su da BiH od aprilskog Samita NATO-a ne treba očekivati ništa posebno, osim, možda, dodatne potvrde dosadašnji reformskih rezultata i nedavne odluke o odobrenju da BiH kreira Individualni partnerski akcijski plan (IPAP) sa NATO-om.
"Bez razvoja i jačanja odbrambenih struktura BiH nema ni jačanja države, ni njenih institucija, ni demokratskog ambijenta, ni razvoja ekonomije BiH, niti njenog daljeg napretka prema porodici naprednih nacija evroatlantskih integracija kojima težimo", kazao je resorni ministar, komentirajući izjavu premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika koji je jučer predložio ukidanje OS BiH i demilitarizaciju naše zemlje.
Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sugurnost naglasio je da BiH "ne treba biti rodonačelnik demilitarizacije Evrope". (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću