MENI
8.10.2007

BRANKO ZRNO: GRAĐANI U BIH SU SIGURNI (ONASA)



Svi izvještaji pokazuju da su građani u BiH, generalno govoreći, sigurni i slažem se s takvom ocjenom, izjavio je danas predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Branko Zrno.
"Od BiH ne treba praviti poligon u kojem će se dešavati terorizam i pripreme za njegovo izvođenje, ili neke slične aktivnosti. Apsolutno se s tim ne slažem. Koliko god je tome podložna najrazvijenija evopska zemlja, toliko smo i mi podložni. Nismo izvan opasnsti, ali nismo direktno ugroženi, naročito ne tim najgorim oblicima sigurnosne nestabilnosti", kazao je on nakon sastanka s delegacijom Komisije za nacionalnu sigurnost i odbranu Parlamenta Litvanije, koja boravi u zvaničnoj posjeti BiH. 
Prema njegovim riječima, od bh. političara zavisi hoće li u jednom kratakom vremenu uspjeti napraviti sigurnosni ambijent toliko efikasnim ili bar primjereno efikasnim da čak otklone i samu pomisao na nesigurnosti takvog tipa. 
Kako je kazao Algimantas Matulevicius, koji je predvodio litvansku delegaciju, tokom današnjeg sastanka s domaćinima razgovaralo o sigurnosnim, ali i ostalim pitanjima i domena spomenutih paralamentarnih komisija. 
"Zaista se nismo samo ceremonijalno zahvaljivali jedni drugima, nego smo razgovarali o konkretnim stvarima, našim iskustvima i o problemima koje bi BiH mogla izbjeći na svom putu ka euroatlantskim integracijama", rekao je on, dodajući da je njegova država uistinu spremna pružiti pomoć BiH.
Litvanska delegacija boravi u uzvratnoj posjeti BiH, a tokom dana sastali su se i s predsjedavajućim oba doma Parlamenta BiH, članovima Ustavno-pravne i Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću