MENI
9.12.2015

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore


Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susreli su se danas sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igorom Lukšićem koji boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora, zajednički je ocijenjeno, imaju sličan euroatlanstki put ali se razlikuju u dinamici približavanja tim željenim ciljevima. Međutim, ocjena je da niti u jednoj zemlji bivše Jugoslavije na osnovu ulaska u članstvo EU ili NATO neće biti ostvaren puni prosperitet ukoliko one u potpunosti ne urede međusobne odnose i saradnju podignu na najviši nivo.

Danas je naglašeno da u narednom periodu treba učiniti više kako bi se povećala trgovinska razmjena dvije prijateljske zemlje jer mogućnosti ni izbliza nisu iskorištene. Kao značajan preduvjet za to potencirano je pitanje infrastrukture koja u ovom trenutku u velikoj mjeri povećava troškove robne razmjene ali, istovremeno, predstavlja i prepreku za bolje i lakše povezivanje građana dvije zemlje.

Tokom razgovora, članovi rukovodstva parlamentarnih domova čestitali su gospodinu Lukšiću na pozivu Crnoj Gori za priključenje NATO-u. Istovremeno, gospodin Lukšić izrazio je zadovoljstvo zbog najnovijeg pozitivnog izvještaja EU o napretku naše zemlje i poželio da što prije uslijedi kredibilna aplikacija BiH za članstvo u Evropskoj uniji. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću