MENI
8.3.2016.

Izaslanstvo Parlamentarne skupštine NATO-a sa zvaničnicima BiH o ključnim sigurnosnim izazovima i NATO integracijskom procesu naše zemlje



Članovi Odbora za civilnu dimenziju sigurnosti i Potodbora za demokratsko upravljanje Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO) tijekom drugog dana posjeta našoj zemlji razgovarali su danas u Sarajevu sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine o ključnim sigurnosnim izazovima i NATO integracijskom procesu Bosne i Hercegovine. 

Tijekom sastanka sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, kojem je nazočio predsjedatelj Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u PSNATO Nikola Lovrinović, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da problemi radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma predstavljaju ključne sigurnosne izazove s kojima se naša zemlja u ovom trenutku suočava. 

Ministar Mektić upoznao je NATO parlamentarce s činjenicom da je BiH izmjenama Kaznenog zakona učinila kazneno kažnjivim sudjelovanje i podstrekivanje na sudjelovanje državljana BiH u paravojnim i terorističkim organizacijama na stranim ratištima, te naglasio da država procesuira i da će procesuirati sve takve slučajeve. 

Prema Mektićevim riječima, državni pravosudni i policijski organi, koji imaju nultu toleranciju prema terorizmu, primjenjuju državnu strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma, koja, osim mjera represije, uključuje i preventivne mjere za deradikalizaciju pojedinaca koje provode predstavnici vjerskih zajednica, obrazovnih institucija, organizacija civilnog društva i mediji.

Ministar Mektić istaknuo je da je BiH, uz potporu Europske unije (EU), pokrenula i regionalnu inicijativu za borbu protiv terorizma i krijumčarenja oružja iz zemalja Zapadnog Balkana. Cilj te inicijative, naveo je Mektić jeste uspostavljanje regionalne baze podataka o osobama koja predstavljaju sigurnosnu prijetnju svim zemljama regiona, EU i NATO-a, stvaranje regionalne mreže tužitelja i istražnih timova, kao i mreže za okrivanje i presijecanje kanala za krijumčarenje oružja iz zemalja Zapadnog Balkana. 

Članovima Izaslanstva PSNATO-a obratio se i zamjenik predsjedatelja Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH Mijo Krešić, koji je govorio o dosadašnjem procesu i perspektivama euroatlantskih integracija naše zemlje. 

Izaslanstvo PSNATO-a, koja danas završava posjet našoj zemlji, razgovarat će i sa zapovjednicima NATO – štaba u Sarajevu i snaga EUFOR-a. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću