MENI
22.5.2015

Završen 17. interparlamentarni sastanak delegacija Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta



Usvajanjem Zajedničke izjave predsjedavajućih obje delegacije, u Strazburu je završen 17. interparlamentarni sastanak delegacije Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom.

Tokom sastanka, kojim su predsjedavali Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, i Tonino Picula, predsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom, razgovarano je o formiranju Zajedničkog parlamentarnog odbora PSBiH i Evropskog parlamenta, kao obaveze koja proizilazi nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). 

Posljednji sastanak u ovoj formi dvije delegacije iskoristile su za raspravu o stanju procesa evropskih integracija i reformi u Bosni i Hercegovini, sa posebnim akcentom na novi pristup Evropske unije prema našoj zemlji, kao i o drugim obavezama Bosne i Hercegovine nakon što 1. juna na snagu stupi SSP.

Tokom sastanka u Strazburu razgovaralo se i o javnim finansijama i odnosima BiH sa međunarodnim finansijskim institucijama, o energetskom sektoru i saradnji BiH sa susjednim zemljama u toj privrednoj grani, o vladavini prava, zaštiti ljudskih prava i funkcioniranju pravosudnog sistema, o uzrocima radikalizacije mladih i o ukupnoj saradnji zemalja Jugoistočne Evrope. 

Osim Nikole Lovrinovića, delegaciju PSBiH u Strazburu su činili i članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Aleksandra Pandurević, Zdenka Džambas, Fehim Škaljić i Saša Magazinović. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću