MENI
16.5.2016

Članovi rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa delegacijom Hrvatskog sabora



Članovi kolegija domova Parlamentarne skuštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa Delegacijom Hrvatskog sabora koja boravi u zvaničnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić, njegov zamjenik Šefik Džaferović i zamjenica Borjana Krišto te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bariša Čolak izrazili su uvjerenje da će i ova posjeta predsjednika Sabora Željka Reinera sa saradnicima doprinijeti daljem poboljšanju vrlo dobrih odnosa između dvije susjedne zemlje a time biti dio željenog trenda bolje međusobne komunikacije cijelog područja Jugoistočne Evrope.

Predsjedavajući Mladen Bosić ukazao je na potrebu izbjegavanja zamke da se ovaj region bavi pričama iz prošlosti umjesto da kreira bolju budućnost za narode i građane. U tom smislu, pozvao je da se više radi na stvaranju pozitivnog ambijenta za sve građane pri čemu susjedna Hrvatska sa svojih iskustvom članice Evropske unije svakako može biti i koristan partner.

Istaknuvši da je posjeta Bosni i Hercegovini njegova prva službena diplomatska posjeta nakon izbora za predsjednika Sabora, gospodin Reiner naglasio je da je interes Hrvatske stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina te da ona u potpunosti podržava njen teritorijalni integritet i subjektivitet. On je, istovremeno, izrazio uvjerenje da će nakon predaje aplikacije za kandidatski status BiH u Evropskoj uniji biti zadržan entuzijazam i nastavljen rad na reformama koje su bitne ne za EU nego prije svega za narode i građane Bosne i Hercegovine.

Danas je također istaknuto da našu zemlju i dalje očekuje rad na ustavnoj reformi kako bi kroz okončanje tog procesa i implementaciju presuda međunarodnih i domaćih sudova bila ostvarena puna jednakopravnost konstitutivnih naroda ali i svakog građanina na svakom pedlju Bosne i Hercegovine.

Velika pažnja tokom razgovora poklonjena je i potrebi jače privredne saradnje dvije prijateljske zemlje. Priličan broj hrvatskih firmi ima svoja predstavništva u Bosni i Hercegovini a značajan je i broj bosanskih preduzeća sa uredima u Hrvatskoj što otvara mogućnost znatno intenzivnijih kontakata i povećanju nivoa prekogranične saradnje i robne razmjene. Također, kao odlična šansa za međusobno povezivanje istaknuti su veliki infrastrukturni projekti poput jadranskog plinovoda, Koridora V-c, ili Jadransko-jonske ceste čiji značaj prevazilazi interes samo naše dvije zemlje i koji bi zbog toga svakako bili značajnije podržani razvojnijm sredstvima Evropske unije.

Od Hrvatske se, kako je danas rečeno, očekuje da pokuša doprinijeti pozitivnim procesima u Bosni i Hercegovini kroz sporazum o evropskom partnerstvu. Kada su, pak, posrijedi otvorena pitanja između dvije zemlje, izražena je nada da će najavljena zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH kroz kvalitetnu pripremu i kvalitetan rad doprinijeti otklanjanju bar nekih od njih.

Posjeta Delegacije Hrvatskog sabora nastavlja se susretima sa najvišim političkim predstavnicima Vijeća ministara i Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zatim zvaničnicima iz vlasti entiteta Federacija BiH i Republika Srpska te značajnim brojem kantonalnih, kulturnih i predstavnika vjerskih zajednica. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću