MENI
23.2.2016.

Руководилац Twinning пројекта уручио сертификате службеницима Секретаријата Парламентарне скупштине БиХ


Додјелом сертификата службеницима Секретаријата Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ), који у учествовали су барем двије трећине обука у оквиру пројекта, у Сарајеву је окончан двогодишњи процес провођења Twinning пројекта „Јачање улоге парламената у БиХ у контексту интеграције у Европску унију“.

Twinning пројекат, којег је финансирала Европска унија (ЕУ), заједнички су проводили Народна скупштина Мађарске у конзорцијуму са Народном скупштином Француске и уз допринос неколико других парламената земаља ЕУ.

У оквиру пројекта, који је, осим ПСБиХ, обухватио и Парламент Федерације БиХ, Народну скупштину Републике Српске и Парламент Брчко дисктрикта БиХ, остварено је више од 170 активности у седам компоненти које се односе на стручне области у раду парламената. Осим тога, одржано је више од 40 семинара и радионица, те организовано седам студијских посјета посланика и службеника парламената у БиХ парламентима земаља ЕУ.

Додјељујући сетификате, руководилац Twinning пројекта Zoltan Horvat нагласио је да су резултати овог пројекта надмашили најоптимистичнија очекивања и додао да учешће службеника у пројекту, као и спремност представника парламената у БиХ да раде на примјени препорука и усаглашених акционих планова може да се оцијени највишом оцјеном.

„Овдје у Парламентарној скупштини БиХ сусрели смо се са мотивисаним људима, жељним знања. Истовремено, изузетан резултат пројекта огледа се у чињеници да су колегијуми парламената усвојили препоруке које су преточене у акционе планове“, рекао је Horvat.

Према Horvatovim ријечима, видљиви резултат Twinning пројекта јесу штампани приручници за свих седам компоненти пројекта.

„Штампали смо шест књижица које садрже резултате и препоруке за сваку од компоненти пројекта. Такође смо штампали велики приручник, у коме смо, на 700 страница и на сва три језика у БиХ, објавили садржај и резултате свих едукација. Ријеч је о правом парламентарном уџбенику за процес приступања ЕУ“, поручио је Horvat. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу