MENI
13.12.2013.

Потписан Twinning уговор парламената у Босни и Херцеговини са парламентима Мађарске и Француске


У згради Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) потписан је Twinning уговор између парламената Мађарске и Француске са парламентима у БиХ, којим се дефинишу активности асистенције и подршке Европске уније под називом „Јачање капацитета парламената у БиХ у контексту ЕУ интеграција“, програмираног у оквиру ИПА 2012.

Основни циљеви овог Уговора, који ће накнадно бити прослијеђен и Европској комисији у Брисел на формално усвајање, јесу успостава механизма редовних консултација парламената у БиХ с будућим механизмом координације извршне власти, израда мапе одговорности парламентарних тијела на свим нивоима власти за специфична подручја усклађивања законодавства БиХ са законодавством ЕУ, израда препорука за јачање парламентамог надзора, као и успостава механизама за учешће цивилнога друштва у подручју европских интеграција.

Пројектом је предвиђено да асистенција повећању ефикасности и осавремењавању рада законодавне власти у БиХ траје двије године, током којих ће ЕУ за ту намјену утрошити 3,5 милиона евра.
Уговор су, у име ПСБиХ потписали секретар Заједничке службе ПС БиХ Ферид Буљубашић, секретар Дома народа ПС БиХ Марин Вукоја и секретар Представничког дома ПС БиХ Драгољуб Рељић. У име ентитетских парламената и Скупштине Брчко дистрика уговор су потписали секретари Дома народа и Представничког дома Парламента Федерације БиХ Измир Хаџиавдић и Даниела Чегар, генерални секретар Народне скупштине Републике Српске Ранко Карапетровић, те шеф Стручне службе Скупштине Брчко дистрикта Јово Галић. Уговор су потписали и водитељи пројекта - у име парламената Мађарске и Француске Zoltan Horvath, а у име парламената у Босни и Херцеговини Омар Филиповић.
Секретар Заједничке службе ПСБиХ Ферид Буљубашић казао је да је овај пројекат од изузетне важности за парламенте у БиХ, обзиром на то да их у великој мјери припрема за њихово будуће дјеловање у оквиру европских интеграција.

Говорећи у име парламената Француске и Мађарске, водитељ Twinning пројекта Zoltan Horvath казао је да су парламенти ових држава изабрани од стране тијела ЕУ управо зато што имају највише искуства у имплементације овакве врсте пројеката. Од укупно 10 пројеката у ЕУ, овај конзорциј је имплементовао њих чак осам, а како је навео, "Twinning пројекат за БиХ је, због сложене уставне структуре земље, један од најсложенијих и најкомплекснијих".

Потписивању Twinning уговора претходио је једноипогодишњи процес припреме обимне пројектне документације, те интензивне и успјешне координације институција законодавне власти у БиХ, ентитета и Брчко дистрикта БиХ. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу