MENI
7.2.2014.

Штампан нови број „Парламента“, билтена ПСБиХ


У новом броју „Парламента“, билтена Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ), за период октобар - децембар 2013. године, читаоци се могу упознати са информацијом да је 12. децембра 2013. године потписан Twinning уговор парламената у БиХ (ПСБиХ, Народна скупштина Републике Српске, Парламент Федерације БиХ и Скупштина Брчко Дистрикта БиХ) са парламентима Мађарске и Француске.

Twinning уговором, који је назван „Јачање капацитета парламената у БиХ у контексту европских интеграција“, дефинишу се активности подршке и асистенције Европске уније с циљем успостављања механизама за заједничко планирање рада парламената у БиХ, као и повезница рада парламената у БиХ са планом рада извршне власти, пише „Парламент“.

Од значајнијих вијести у вези са активностима у ПСБиХ, „Парламент“ издваја информацију да је предсједавајућим Представничког дома и Дома народа ПСБиХ Денису Бећировићу и Огњену Тадићу замјеник руководиоца Делегације Европске уније у БиХ Renzo Daviddi 22. октобра уручио Извјештај о напретку БиХ за 2013. годину, које је објавила Европска комисија. Издвојено је и то да су чланови руководства оба дома ПСБиХ 3. октобра разговарали са предсједником Државног збора Републике Словеније Јанком Вебером, 29. октобра са делегацијом Хрватског сабора, а 3. децембра са делегацијом Парламента Грчке.

У „Парламенту“ се, између осталог, може се прочитати и то да су на сједници Комисије за остваривање равноправности полова Представничког дома ПСБиХ усвојене Упуте о кориштењу родно осјетљивог језика у ПСБиХ, као и да је на сједници Заједничке комисије за административне послове ПСБиХ дата сагласност за израду новог Правилника о унутрашној организацији и систематизацији радних мјеста у Секретаријату ПСБиХ, те за Предлог акцијског плана борбе против корупције у ПСБиХ.

Посебан прилог овом броју билтена ПСБиХ представља приказ законодавне активности ПСБиХ у 2013. години. Наведене су информације у вези са пописом закона/предлога закона према статусу и предлагачу, са прегледом донесених и одбијених законских предлога, са бројем посланичких/делегатских питања и одговора, као и у вези са иницијативама које су покренули посланици, односно делегати у ПСБиХ. На крају прилога билтена објављени су и подаци о споразумима за које је дата сагласност за ратификовање у ПСБиХ, о времену трајања сједница Представничког дома и Дома народа ПСБиХ, као и о активностима радних тијела оба дома ПСБиХ. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу