MENI
9.9.2014.

Представљени начини и методе упознавања новоизабраних дужносника у ПСБиХ са њиховим правима и обавезама


Највиши дужносници Секретаријата Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) и секретари комисија ПСБиХ упознали су данас представнике ентитетских парламената и кантоналних скупштина са начинима и методама који се примјењују у процесу припреме новоизабраних посланика и делегата за будући рад у ПСБиХ.

На скупу у организацији Мисије ОЕБС-а у БиХ, а који представља припрему за одржавање оријентацијског семинара за новоизабране дужноснике у парламентима, о значају квалитетне припреме за рад новог сазива ПСБиХ говорили су секретар Заједничке службе Секретаријата ПСБиХ Ферид Буљубашић и специјални представник шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ Alexander Chuplygin.

Током скупа наглашено је да ће правилно увођење новоизабраних парламентараца у обављање њихових дужности, у сарадњи са стручним службама Секретаријата ПСБиХ, резултовати квалитетним начином остваривања права и испуњавања обавеза новоизабраних посланика и делегата у ПСБиХ.

Речено је и то да је новоизабране дужноснике на почетку мандата потребно упознати са структуром и надлежностима парламента, пословима којима руководе стручне службе секретаријата, надлежностима комисија, као и са могућностима које се парламентарцима пружају уз помоћ сектора у секретаријатима парламената.

Такође, изабране званичнике важно је упознати и са процесом доношења закона, као и са правилима за израду правних прописа у институцијама државе, ентитета и кантона.

На данашњем скупу присутнима је презентован садржај оријентацијских семинара које ће новоизабраним званичницима организовати Заједничка комисија за административне послове ПСБиХ, Заједничка комисија за одбрану и безбједност БиХ, као и Комисија за финансије и буџет Представничког дома ПСБиХ. На овим семинарима новоизабрани посланици и делегати ПСБиХ упознаће се са надлежностима и специфичностима у раду ових радних тијела ПСБиХ, као и са начином избора, бројем чланова, кворумом за рад и начином доношења одлука у комисијама.


Представљен је и Водич за посланике и делегате ПСБиХ, чији је сачинилац Информационо – документациони сектор Секретаријата ПСБиХ. Како је речено, сврха Водича јесте да се новим члановима ПСБиХ на једном мјесту пруже информације потребне за лакше и ефикасније обављање дужности и остваривања права.

Семинару су присуствовали секретари стручних служби и шефови сектора Секретаријата ПСБиХ, секретари комисија оба дома ПСБиХ, као и представници ентитетских парламената и кантоналних скупштина. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу