MENI
21.2.2011

Parlamentarni vojni povjerenik, Boško Šiljegović uputio pismo Centru za demokratsku kontrolu oružanih snaga u Ženevi



- Zadovoljstvo mi je obavijestiti Vas da je u Sarajevu 17. i 18. februara 2011. godine uspješno održana Regionalna konferencija "Zaštita ljudskih prava i sloboda pripadnika oružanih snaga", ističe se u pismu koje je parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović uputio u sjednište Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga u Ženevi (DCAF).

Konferencija je održana u saradnji s UNDP-om BiH i Vladom Kraljevine Danske a zemlje koje su učestvovale u njenom radu bile su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska, Republika Makedonija, Republika Slovenija i Republika Srbija. To je svakako bila prilika za razmjenu mišljenja i iskustava na poboljšanje ljudskih prava i sloboda vojnika Oružanih snaga na regionalnom nivou.
Inače, jedan od zaključaka učesnika konferencije je da se sljedeća regionalna konferencija održi 2012. godine u Crnoj Gori ili Makedoniji. (kraj)

***
DCAF je internacionalna fondacija osnovana 2000. godine na inicijativu Švicarske Konfederacije, kao "Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga'. DCAF pridonosi jačanju sektorom sigurnosti (SSG) putem reformi sigurnosnog sektora (SSR). Centar za podršku rada, djelotvorne sigurnosne sektore koji su odgovorni za države i njezinih građana podupiru priznanje da sigurnost, razvoj i vladavinu prava su nužni preduvjeti za održivi mir. DCAF je vođena prema načelima neutralnosti, nepristranosti, rodne osjetljivosti i lokalnog vlasništva kao osnova za podršku legitimne, održivi reformskim procesima. DCAF je sa sjedištem u Ženevi sa stalnim uredima u Bejrutu, Bruxelles, Ljubljani i Ramallahu. Centar ima više od 100 zaposlenih u preko 30 zemalja svijeta.


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću