MENI
23.2.2011

Članovi Nezavisnog odbora razgovarali sa Stefanom Fellerom, šefom Policijske misije EU u BiH



Glavna tema danas održanog sastanka članova Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH sa Stefanom Fellerom, šefom Policijske misije EU u BiH, bila je „Uloga i značaj Policijske misije EU u BiH u 2011.g.“
Predsjedavajući Nezavisnog odbora, Žiko Krunić je istakao kako ovaj odbor smatra da je u BiH, kao i drugim zemljama regiona, sigurnosna situacija složena i dodao „U isto vrijeme suočavamo se sa činjenicom da predstoji smanjenje uloge EUPM-a u BiH“.
Stefan Feller je rekao da je jedan od prioriteta za policijske agencije koje djeluju na državnom nivou uspostavljanje i unapređenje sistema razmjene elektronske baze podataka, kako unutar BiH, tako i sa zemljama regiona. „Razmjena informacija je ključna u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, naglasio je Feller.
Sastanku su, inače, prisustvovali i šef Jedinice za reformu sistema sigurnosti  OHR-a, Michael Haner, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Himzo Selimović, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu, Mirko Lujić i direktor Granične policije BiH, Vinko Dumančić.
Dok je u ime OHR-a izražena puna podrška aktivnostima EUPM-a i saradnji policijskih agencija koje djeluju na državnom nivou, Selimović, Dumančić i Lujić su izrazili nadu da će Nezavisni odbor svojim aktivnostima doprinijeti stvaranju adekvatnog zakonskog okvira za njihov dalji rad. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću