MENI
1.6.2011

Susret predsjedavajućeg Predstavničkog doma, dr. Denisa Bećirovića s ambasadorom NR Kine u BiH


- Veći broj kineskih poduzetnika u ovom trenutku istražuje tržište BiH jer izvjesno je da se radi o području koje im je interesantno za zajednička ulaganja. S druge strane, nije iskorišten prostor za znatno bolju privrednu saradnju Bosne i Hercegovine i NR Kine, istakao je prilikom razgovora sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denisom Bećirovićem ambasador NR Kine u našoj zemlji Wang Fuguo.
Potpunije privredno povezivanje bilo bi logičan slijed prijateljskih odnosa dvije zemlje koji se nerijetko demonstriraju i kroz iznošenje sličnih političkih stavova i međusobnu podršku u međunarodnim okvirima. U tom svijetlu istaknuta je i dobra saradnja Parlamentarne skupštine BiH i Svekineskog narodnog kogresa kao najvišeg zakonodavnog tijela Kine ali i potreba da se uspostavljene veze njeguju i dodatno razvijaju. Predsjedavajući Bećirević upoznao je visokog gosta sa procesima koji su nastupili nakon formiranja Predstavničkog doma i čije će okončanje značiti punu uspostavu inststitucija vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.
Kada je posrijedi saradnja dvije zemlje na kulturnom i obrazovnom planu, između ostalog, pozdravljena je ideja o osnivanju katedre kineskog jezika ili konfučijskog instituta pri Univerzitetu u Sarajevu koja će značiti novo povezivanje dvije prijateljske zemlje. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću