MENI
7.6.2011

Ministar Velike Britanije za Evropu u Parlamentarnoj skupštini BiH


Podrška i konkretan angažman Velike Britanije kojim se osnažuju teritorijalni integritet i politička stabilnost Bosne i Hercegovine čvrsta su osnova za posebne prijateljske odnose koje naša zemlja gaji prema ovoj Kraljevini. Istovremeno, vrlo je poticajan i njen pozitivni stav prema proširenju Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana te konzistentna politika kojom su pitanja Kosova i Bosne i Hercegovine uvijek jasno odvajana, istaknuto je tokom današnjeg susreta delegacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa Davidom Lidingtonom, ministrom Velike Britanije za Evropu.
Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović upoznao je gosta sa uspostavom ovog Doma i Parlamentarne skupštine BiH kao i procesom imenovanja Vijeća ministara koji je tim činom pokrenuti ali i sa brojnim zadacima koji ovu instituciju očekuju u narednom periodu. Pri tome je istakao da javnost s pravom očekuje pojačan angažman kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme pa čak je otvorena i mogućnost ukidanja odnosno smanjenja godišnjih odmora za parlamentarce. Pred nama je, rekao je on, 28 prijedloga zakona, 63 međunarodna ugovora te veći broj izvještaja, sporazuma i drugih pitanja koji čekaju na rješavanje.
Ministar Lidington izrazio je zabrinutost nedostatkom progresa, naročito nakon izbora 2010. godine što je rezultiralo i smanjenjem kreditnog rejtinga što će, po njemu, osjetiti svaka bosanskohercegovačka porodica. Poseban interes pokazao je za predstojeće reforme, naročito usklađivanje ustavnih rješenja sa presudom Sejdić-Finci ali i zakone o popisu stanovništva, o državnoj pomoći i rješavanju vojne imovine što je povezano sa evroatlanskim putom BiH.
Učestvujući u razgovorima, poslanik Mato Franjičević iz Kluba poslanika HDZ naglasio je očekivanje da će u cilju demokratskog funkcioniranja BiH biti poštivan princip ravnopravnosti, te princip prema kojima će predstavnike u državnoj vlasti birati kolektiviteti koje oni trebaju predstavljati. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću