MENI
13.7.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dr. Denis Bećirović razgovarao s ambasadorom Rumunije u BiH


- Cijeli niz pozitivnih procesa pokrenut je nakon uspostave Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Za nepuna dva mjeseca ovaj Dom održao je četiri sjednice a za 14. i 15. juli zakazane su dvije sjednice na kojima bi trebalo biti razmatrano čak 106 tačaka dnevnog reda, što je prema statističarima najintenzivniji parlamentarni rad u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini, istakao je tokom današnjeg susreta s ambasadorom Rumunije u našoj zemlji Danielom Banuom predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović.
Tokom razgovora s ambasadorom koji nakon sedam godina uskoro odlazi na drugu diplomatsku funkciju, predsjedavajući Bećirović se zahvalio za podršku Rumunije evroatlantskom putu naše zemlje, liberalizaciji viznog režima za naše građane, kao i podršci kandidaturi naše zemlje za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.
Međutim, dodao je on postoji mnogo prostora za intenzivniju saradnju dvije prijateljske zemlje na ekonomskom planu jer je trenutna robna razmjena svega 200 miliona eura pri čemu je Rumunija u povoljnijem položaju zahvaljujući omjeru 70:30 u njenu korist.
Ambasador Banu složio se sa potrebom intenziviranja međuparlamentarne saradnje dvije zemlje i već za jesen najavio mogućnost bilateralnog susreta predstavnika parlamenata dvije zemlje na najvišem nivou što bi trebalo otvoriti nove puteve za jačanje veza Bosne i Hercegovine i Rumunije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću