MENI
14.7.2011

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije razgovarali sa v.d. šefa Delegacije EU u BiH, Rencom Davidijem


Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, razgovarali su danas sa vršiocem dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u BiH, Rencom Davidijem o putu BiH ka EU, s posebnim osvrtom na preostale obaveze s ciljem dobivanja statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.
Kako je poručio gospodin Davidi, usklađivanjem Ustava BiH sa presudom Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci i donošenjem zakona o državnoj pomoći na nivou BiH, bila bi ispunjena posljednja dva uvjeta Bosne i Hercegovine ka dobivanju statusa zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Također, podsjetio je da je potrebno u što kraćem roku donijeti i Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine, kao i ostalih zakona usklađenih sa zakonodavstvom Evropske unije. Vršitelj dužnosti šefa Delegacije EU u BiH, naglasio je da je Evropska unija spremna pružiti još snažniju podršku Bosni i Hercegovini, kako ne bi zaostajala za zemljama regije u procesu evroatlantskih integracija.
Članovi Zajedničke komisije su upoznali gosta sa aktivnostima koje je PSBiH ispunila s ciljem približavanja EU, te poručili da će na sjednici Doma naroda zakazanoj za 15. juli 2011. godine, biti zatraženo produženje amandmanske faze s ciljem usaglašavanja stavova o Prijedlogu zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine. Također, istaknuli su potrebu jačanja koordinacije sa entitetskim komisijama koje razmatraju pitanja važna za evroatlanski put Bosne i Hercegovine, kao i formiranje tima koji će pratiti ispunjenje obaveza BiH ka članstvu u EU. S ciljem bržeg ispunjavanja obaveza, naglasili su da treba sačiniti i spisak svih preostalih obaveza BiH na putu ka EU.
Sastanku je prisustvovao i šef Političkog odjela Delegacije EU u BiH, gospodin Jurgis Vilcinskas. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću