MENI
20.7.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dr. Denis Bećirović susreo se s ambasadorom SAD-a u BiH


Uprkos brojnim problemima, u Bosni i Hercegovini se ipak osjeti snažan zamah u pozitivnom smjeru, istaknuto je prilikom današnjeg susreta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića sa ambasadorom SAD-a u našoj zemlji, Patrickom Moonom.
Otvarajući sastanak, dr. Bećirović je izrazio iskrenu zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama za angažman na uspostavi i očuvanju mira u Bosni i Hercegovini, te postratnoj demokratskoj konsolidaciji bh. društva i naglasio da naša zemlja cijeni kontinuirani interes SAD za Bosnu i Hercegovinu kao i svesrdnu podršku na našem putu ka članstvo BiH u NATO-u i Evropskoj uniji. Također, posebnu zahvalnost, po njemu, zaslužuje usvajanje Rezolucije o BiH u Predstavničkom domu američkog Kongresa (2009) kojom je ukazano na neophodnost ustavnih reformi u BiH u cilju stvaranja efikasne države sposobne za ispunjavanje.
- Uloga Parlamentarne skupštine BiH je izuzetno značajna i drago nam je što Predstavnički dom ima jake lidere, jako vođstvo puno energije i posvećenosti radu kako bi stvari krenule naprijed, rekao je danas ambasador Moon. Po njegovim riječima, bilo bi bitno da se Vijeće ministara formira što prije i da se proces uspostave vlasti na taj način zaokruži jer je to i simbol potencijala i snage sa kojom se ova zemlja treba uhvatati ukoštac sa izazovima. A implementacija presude Sejdić-Finci u ustavni sistem Bosne i Hercegovine je možda i najozbiljniji zadatak pred kojim će se vrlo brzo naći nove vlasti.
Predsjedavajući Bećirović upoznao je ambasadora Moona sa aktivnostima Predstavničkog doma PS BiH i ukratko prezentirao prioritete u radu PD PS BiH naglašavajući da je vrlo bitno da je uspostavljena pozitivna klima u kojoj se i bez formirane parlamentarne većine procesi pomijeraju u pozitivnom smjeru.
Na kraju razgovora konstatirano je da Bosna i Hercegovina i SAD imaju visok stepen saradnje i intenzitet odnosa na političkom i diplomatskom nivou, ali je otvorena mogućnost jačeg povezivanja na parlamentarnoj razini a kao mogućnost je naglašena i posjeta najviših predstavnika američkog Predstavničkog doma i Senata Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću