MENI
24.8.2011

Održana sjednica Komisije za vanjsku trgovinu i carine


Na danas održanoj 5. sjednici Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma usvojeni su Izvještaj o realiziranju mjera za poboljšanje uslova poslovanja u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji Bosne i Hercegovine i Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za Bosnu i Hercegovinu za 2009. godinu.
Komisija je primila k' znanju Mapu puta s ciljem ostvarivanja uslova za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla, s konkretnim rokovima i izvršiocima, koju je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz zaključak da Ministarstvo redovno izvještava Komisiju o problemima do kojih dolazi prilikom realizacije ciljeva navedenih u Mapi puta.
Također su usvojeni zaključci koji će biti upućeni Predstavničkom domu na usvajanje, a kojim se predlaže da Predstavnički dom zatraži od Vijeća ministara BiH da napravi sveobuhvatnu analizu pozitivnih i negativnih efekata ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju, sa aspekta tržišta BiH, zatim da Vijeće ministara BiH osnaži Upravu BiH za zaštitu zdravlja bilja, Agenciju za sigurnost hrane BiH i Ured za veterinarstvo BiH, kako bi mogli odgovoriti zahtjevima tržišta, kao i da se preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se u prelaznom periodu ublažile negativne posljedice koje će za bh. proizvodnju imati ulazak R Hrvatske u Evropsku uniju. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću