MENI
24.8.2011

Održana sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku


Na danas održanoj 3. sjednici, Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Usvojen je zaključak da se Zahtjev porodice Agović u vezi s kršenjem ljudskih prava od strane upravnih i sudskih organa u Federaciji BiH, Dopis deviznih štediša u vezi sa isplatom stare devizne štednje i Predstavka Mehmeda Ćosića u vezi s reguliranjem prava na penziju, upute ombudsmenu za ljudska prava. Razmatrano je više predstavki dostavljenih od građana, pri čemu Komisija nije donosila Mišljenje u predmetima u kojima je u toku sudski postupak.
Na današnjoj sjednici je također razmatrana i zajednička izjava načelnika općina Unsko-sanskog kantona o pružanju podrške i pomoći obespravljenim radnicima iz Slovenije, suočenim s masovnom nezaposlenošću, negiranjem osnovnih prava iz radnih odnosa i deportacijama.
Usvojen je zaključak da se prije konačnog izjašnjenja Zajedničke komisije o Otvorenom pismu Udruženja protjeranih Drvarčana javnosti i institucijama BiH u vezi s ugrožavanjem osnovnih ljudskih prava Srba na području Kantona 10, zatraži izjašnjenje općine Drvar i nadležnih organa Kantona 10 u vezi sa navodima iz Otvorenog pisma. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću