MENI
25.8.2011

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, dr. Božo Ljubić primio u nastupnu posjetu ambasadora R Srbije u BiH


Dr. Božo Ljubić primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Republike Srbije prof. dr. Ninoslava Stojadinovića i razgovor je vodio kako u svojstvu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma tako i kao predsjednik političke stranke koja učestvuje u formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini. Saradnja zemalja regiona u političkom i privrednom smislu je ključna za stabilnost regije i ubrzan put svih zemalja prema Evropskoj uniji. Zbog toga neophodno je unaprijediti različite modele saradnje između dvije države, a posebice iskoristiti sve modalitete koje nudi proces pristupanja Evropskoj uniji a koja naročiti zagovara model regionalne prekogranične saradnje, istakao je dr. Božo Ljubić tokom nastupne posjete ambasadora Republike Srbije.
Razgovarajući o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini zamjenik predsjedavajućeg dr. Ljubić rekao je da je ustavni ustroj Bosne i Hercegovine neracionalan i nekonzistentan i da je nužno kroz ustavne promjene tri konstitutivna naroda staviti u jednakopravan položaj. "Proces ustavnih reformi povodom Presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Finci-Sejdić, treba iskoristiti kao povod za ustavnu reformu koja će uvažavajući sve realitete BiH otkloniti diskriminatorske odredbe prema pripadnicima nacionalnih manjina ali i sve ostale disktriminatorske odredbe koje postoje", dodao je Ljubić.
Razgovarajući o procesu formiranja vlasti u BiH nakon Općih izbora a posebice na formiranje Vijeća ministara BiH sagovornici su se složili da je za uspješno razrješenje ovog pitanja neohodno da vlast formiraju legitimni izborni predstavnici konstitutivnih naroda i građana. Dr. Ljubić izvjestio je sagovornika da očekuje da će u najskorije vrijeme doći do multilateralnih razgovora političkih predstavnika koji su nosioci ovoga legitimiteta.
Također su se osvrnuli na nedavnu posjeti predsjednika Republike Srbije gosp. Tadića i ocjenili pozitivnim poruke za vrijeme te posjete i izrazili uvjerenje da će se kroz kontinuirani dijalog njegovati duh saradnje između dvije zemlje u čitavoj regiji. U tome je također uloga parlamenata vrlo važna. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću