MENI
5.9.2011

Rukovodstvo Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma razgovaralo sa direktorom Odjela za ljudska prava Misije OSCE-a u BiH


Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH, Niko Lozančić i prva zamjenica predsjedavajućeg, Ismeta Dervoz razgovarali su danas sa direktorom Odjela za ljudska prava Misije OSCE-a u BiH, Richardom Williamsom o ulozi i položaju ravnopravnosti spolova u različitim područjima bh. društva.
Kako je istaknuto na sastanku, ravnopravnost spolova u BiH je područje koje je veoma dobro pravno propisano, ali se javljaju problemi implementiranja zakonskih propisa koji nemaju krivične sankcije. Lozančić i Dervoz su zahvalili Misiji OSCE-a u BiH na inicijativi za izmjene Izbornog zakona BiH, koje nisu dobile potrebnu većinu u PSBiH. Također, podsjetili su gospodina Williamsa da je u toku formiranje interresorne radne grupe s ciljem izmjena izbornog zakonodavstva u BiH, te da su njena tri člana i članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.
Tokom razgovora, razmjenjena su i mišljenja o zajedničkim aktivnostima Komisije i Misije OSCE-a u BiH kako bi se poduzeli konkretni koraci ka ostvarivanju ravnopravnosti spolova, kako u političkom tako i u drugim područjima bh. društva. Istaknuto je da se planira održavanje konferencije na kojoj će se raspravljati o zapošljavanju, radu i socijalnoj zaštiti žena, kao i konferencije o učešću i ulozi žena na mjestima donošenja odluka.
Direktor Odjela za ljudska prava je izrazio zadovoljstvo što Misija OSCE-a i PSBiH imaju veliki broj istih ciljeva kada su u pitanju ostvarivanja ravnopravnosti spolova, te izrazio spremnost za pružanjem podrške i pomoći tokom održavanja različitih vidova susreta na kojima će se razgovarati o ravnopravnosti spolova u BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću