MENI
9.9.2011

Predsjedavajući Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Ognjen Tadić i dr. Denis Bećirović razgovarali sa specijalnim predstavnikom EU u BiH


Mandat Specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu, Petera Sorensena u našoj zemlji temelji se na strateškim ciljevima Evropske unije u Bosni i Hercegovini i zaključcima Vijeća EU vezanim za našu zemlju iz marta ove godine. Unutar tih ovlaštenja, očekuje se da će biti ostvareno kvalitetno i efikasno partnerstvo njegovog Ureda sa vlastima ne samo na državnom nego i svim drugim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini što će svakako biti od pomoći ukoliko naša zemlja želi kvalitetno i na vrijeme ispunjavati uvjete na putu ka pridruženju Evropskoj uniji.
Ovo je istaknuto tokom današnjeg sastanka predsjedavajućih Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ognjena Tadića i dr. Denisa Bećirovića sa specijalnim predstavnikom EU za BiH Peterom Sorensenom. Razgovarano je, inače, o detaljima njegove misije u Bosni i Hercegovini a neizostavno je bilo i pominjanje potrebe skorog donošenja Zakona o popisu stanovništva, Zakona o državnoj pomoći kao i provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić Finci.
Ovom prilikom, čelnici parlamentarnih domova izrazili su zahvalnost što je za prvi radni sastanak, neposredno nakon predaje akreditiva, gospodin Sorensen koji će u narednom mandatu biti i šef Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini izabrao upravo najviši zakonodavni organ naše zemlje. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću