MENI
16.9.2011

Poslanik Niko Lozančić razgovarao sa šefom Sektora za saradnju sa vladama, parlamentima i političkim strankama iz Političkog ureda EUSR-a


Poslanik u Predstavničkom domu Parlametarne skupštine BiH, Niko Lozančić razgovarao je danas sa šefom Sektora za saradnju sa vladama, parlamentima i političkim stranakama iz Političkog ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR), Orlandom Fuscom o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s naglaskom na pitanje formiranja državne vlasti.
Lozančić je izrazio nadu u što skorije usvajanje Zakona o sistemu državne pomoći u BiH i Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, ali je istakao kako nije optimista kada je u pitanju dogovor oko provođenja presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci, što u konačnici dovodi do ustavnih promjena u BiH. Prema njegovim riječima, rezultat trenutne političke situacije u BiH je sve manji prostor za postepeno rješavanje otvorenih političkih pitanja. Stoga je potrebno više snage i odgovornosti s ciljem njihovih rješenja.
Gospodin Fusco je rekao da Evropska komisija ima pozitivan stav kada su u pitanju odrednice Zakona o sistemu državne pomoći u BiH, kao i da podržava brisanje člana 48. Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, te nakon usvajanja Zakona sporna pitanja treba riješiti u skorijoj budućnosti.
Također, poslanik Lozančić i šef Sektora za saradnju sa vladama, parlamentima i političkim strankama iz Političkog ureda EUSR-a, razgovarali su i o modalitetima formiranja komisija u PSBiH koje će raditi na prijedlogu rješenja provođenja presude Suda za ljudska prava iz Strasbourga u predmetu Sejdić-Finci, kao i mogućnostima korištenja sredstava iz IPA fondova, koji bi imali velike pozitivne pomake za privredu BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću