MENI
19.9.2011

Radionica: „Zakonodavni okvir, nadležnosti i planovi institucija BiH u području odbrane i sigurnosti“


Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine učestvuju na Radionici pod nazivom „Zakonodavni okvir, nadležnosti i planovi institucija BiH u području odbrane i sigurnosti“, koja se 19. i 20. septembra 2011. godine održava u Tesliću.
Cilj održavanja Radionice je da se članovi Zajedničke komisije, na početku rada u ovom mandatu, kao i ostali učesnici iz odbrambenog i sigurnosnog sektora u BiH na što bolji, kvalitetniji i neposredniji način upoznaju sa zakonodavnim okvirom, nadležnostima i planovima rada tih institucija u narednom periodu.
Prvog dana održavanja, prisutnima će se prezentirati teme o radu i nadležnostima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH, Parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i sljedećih sigurnosnih agencija: Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima BiH i Sektora za zaštitu tajnih podataka Ministarstva sigurnosti BiH.
Drugog dana prezentirat će se teme o radu i nadležnostima sigurnosnih agencija koja djeluju u okviru Ministarstva sigurnosti BiH i to: Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Agencije za policijsku podršku, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje, kao i teme Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (dio koji se odnosi na uvoz/izvoz naoružanja i vojne opreme), Komisije za deminiranje i BH MAC-a, Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH na teme: „OSCE vojno-političke dimenzije i višak naoružanja i municije u BiH“ i „Mogući koncept izrade prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru“, te prezentacija rada Istraživačkog sektora Sekretarijata PSBiH.
Inače, Radionicu organizira Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH, uz podršku Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH, USAID Projekta jačanja parlamenata, kao i NATO štaba u Sarajevu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću