MENI
21.9.2011

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić susreo se s ambasadorom R Austrije u BiH


Konstituiranje domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i njegov rad u punom kapacitetu ima niz pozitivnih efekata. Pokrenuta je živa parlamentarna aktivnost, usvajanje značajnih zakona i aktivno učešće u međunarodnim institucijama a s druge strane ovaj proces je pomogao da najvažniji akteri za zajedničkim stolom vode intezivne razgovore, istakao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dr. Božo Ljubić u razgovoru s ambasadorom Republike Austrije u BiH, Donatusom Kockom. Jedan od važnih koraka je i dogovor oko formiranja ad hoc komisije i kompozicije tog tijela čiji će zadatak biti implementacija presude Sejdić - Finci, dodao je Ljubić.
Razgovarajući o procesu pregovora političkih stranaka zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Ljubić izrazio je umjereni optimizam i i rekao da očekuje da se postigne dogovor oko tri reformska zadatka, popisa stanovništva, državne pomoći i pitanja vojne imovine. "Ukoliko se nađe kompromis, sa ovim ispunjenim uvjetima Bosna i Hercegovina mogla bi aplicirati za dobivanje kandidatskog statusa u EU. Međutim, iako evropski put može pomoći Bosni i Hercegovini, da bi ona bila samoodrživa i stabilna država potrebno je riješiti i njeno unutarnje uređenje" istakao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, dr. Božo Ljubić.
Sagovornici su se složili da je u narednom periodu potrebno posebnu pažnju posvetiti poboljšanju ekonomske saradnje i stvaranju povoljnih uvjeta za strane investitore.
"Za investitore Austrije kao i sve druge zainteresirane veoma je važan privredni okvir i jedinstveni tržišni prostor jer postoji interes za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu" naglasio je ambasador Austrije u BiH, Donatus Kock. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću