MENI
30.9.2011

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH na četvrtom dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope


Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PS VE) koju čine Milica Marković, Borjana Krišto, Saša Magazinović, Mladen Bosić, Ismeta Dervoz, Nermina Kapetanović, Boško Tomić i Krunoslav Vrdoljak, učestvovati će na Četvrtom dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koje se održava Strasbourgu od 3. do 7. oktobra 2011.g.
Na početku zasjedanja će biti izabran potpredsjednik Skupštine i izvršene izmjene u članstvima komiteta, nakon čega će se učesnicima obratiti ministar vanjskih poslova Ukrajine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope, Kostyantyn Gryshchenko.
Tokom četverodnevnog zasjedanja će biti razmatran Zahtjev Palestinskog nacionalnog vijeća za statusom partnera za demokratiju sa Parlamentarnom skupštinom VE i govoriti će se na teme: Državni suverenitet i državnost u savremenom međunarodnom pravu, Zloupotreba državne tajne i nacionalne sigurnosti - prepreka za parlamentarnu i sudsku kontrolu slučajeva kršenja ljudskih prava, Siva ekonomija – prijetnja za demokratiju, razvoj i vladavinu prava, Ljudska prava i borba protiv terorizma.
Tokom Četvrtog dijela redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope predviđeno je da se, između ostalih, obrate: predsjednik Palestine, Mahmoud Abbas, predsjednik Palestinskog nacionalnog vijeća, Salim Zanun, generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Angel Gurriae, specijalni izvjestilac UN-a Najat Mjide i mnogi drugi istaknuti zvaničnici. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću