MENI
4.10.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović posjetio spomen područje Jasenovac


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović posjetio je danas spomen područje i Memorijalni centar Jasenovac gdje je na centralni spomenik položio vijenac žrtvama fašističkog režima Nezavisne države Hrvatske. Tom prilikom predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović izjavio je:
"Posjetom Memorijalnom centru Jasenovac želim kao građanin i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine još jednom osuditi strašne zločine koje je na ovom mjestu, planski i sistematično, vršila fašistička Nezavisna država Hrvatska.
Statistike i prebrojavanja žrtava na Balkanu često su predmet dnevnopolitičkih zloupotreba. Međutim, ono što apsolutno nije sporno i od čega niko ne smije bježati je činjenica da je ovdje, prije svega u logorima Jasenovac i Stara Gradiška u smrt odveden ogroman broj Srba, Jevreja, Roma, ali i brojnih antifašista iz drugih naroda koji su se suprotstavili fašističkom režimu Nezavisne države Hrvatske. Ipak, i ovdje kao i na drugim prostorima pokazalo se da zločin može odnijeti živote nevinih žrtava ali ne može iskorijeniti narode i građane.
Utvrđivanje pune istine i odgovornosti ne samo za zločine u Jasenovcu nego i za zločine na drugim stratištima u najboljem je interesu svih naroda i svakog građanina ovih prostora. I ovdje i drugdje, treba neprestano pokazivati da zlodjela ne smijemo zaboravljati. Na njih moramo ukazivati kako bismo prije svega mlade opominjali na zlo koje se može desiti krenu li stazama fašizma, nacionalizma i šovinizma. Treba neumorno insistirati da za zločine odgovaraju svi koji su ih činili, svaki pojedinac, i ne propuštati ponavljati da nema ni kolektivne krivice ni genocidnih naroda. Samo ukoliko istrajemo u tome, možemo stvoriti prostor za normalan život u budućnosti.
Nevine žrtve se ne smiju dijeliti po nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kakvoj drugoj osnovi. Zbog budućnosti Bosne i Hercegovine i generacija koje dolaze veoma je važno iskazati najdublje poštovanje prema svakoj žrtvi i odati joj punu počast. To moraju shvatiti i političari u našoj zemlji i smoći državničku hrabrost da se poklone i žrtvama drugih naroda a ne samo žrtvama naroda kojem pripadaju. Nekada to nije popularno ali, dugoročno gledano, predstavlja jedini put u budućnost bez ponavljanja tragične prošlosti. " (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću