MENI
4.10.2011

Održana sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH


Na danas održanoj 5. sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, nije usvojen Izvještaj o realiziranim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene za 2008. godinu i Izvještaj o izdatim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene za 2009. godinu, čiji je sačinilac Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO). U vezi navedenih izvještaja, usvojeni su sljedeći zaključci: “Obavezuje se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, u roku od 30 dana, dostavi Zajedničkoj komisiji detaljni izvještaj po izdatim i realiziranim dozvolama“; „Obavezuje se MVTEO da, poštujući utvrđenu proceduru izvještavanja po ovoj problematici, u roku od 60 dana dostavi PSBiH detaljni izvještaj o izdatim dozvolama za 2010. godinu i realiziranim dozvolama za 2009. i 2010. godinu“; „Obavezuje se Vijeće ministara BiH da, u roku od 30 dana, dostavi u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjene Zakona o kontroli vanjsko-trgovinskog prometa (član 22. stav 1), kojim se ponovno uvodi obaveza izvještavanja PSBiH o izdatim i realiziranim dozvolama svakih 6 mjeseci“; „Obazuje se MVTEO da, u roku od 30 dana dostavi Zajedničkoj komisiji izvještaj o radu inspektorata za period 01.01.2006.- 31.12.2009. godine“ kao i zaključak u kojem se kaže: „Povodom razmatranja Izvještaja o realiziranim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene za 2008. godinu i Izvještaja o izdatim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene za 2009. godinu, a imajući u vidu sve informacije koju su prisutne u javnosti u vezi ove problematike, Zajednička komisija predlaže domovima PSBiH da zatraže detaljnu informaciju o eventualnim nezakonitostima u ovoj oblasti od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, Tužilaštva BiH, te Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a posebno imajući u vidu Pismo Misije OSCE-a u BiH i Dopis SIPA-e o čijim sadržajima se raspravljalo na današnjoj sjednici.
Razmatrana je Informacija o rješavanju viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH, čiji je sačinilac Ministarstvo odbrane BiH. U vezi s tim, donesen je zaključak u kojem se predlaže domovima PSBiH formiranje istražne komisije, koje će istražiti kompletan proces uništenja municije, minsko-eksplozivnih sredstava, naoružanja i vojne opreme, provjeriti zakonitost cjelokupnog procesa i o tome podnijeti konačan izvjaštaj domovima PSBiH.
Za narednu sjednicu, odgođena je rasprava o Informaciji o stanju sigurnosti u BiH za 2010. godinu, kao i Informaciji o stanju sigurnosti u BiH za period januar - mart 2011. godine, sačinilac Ministarstvo sigurnosti BiH.
Članovi Zajedničke komisije su primili k znanju: Informaciju o sastanku kolegija Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH sa direktorom Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH, Viktorom von Wilckenom, koji je održan u Sarajevu 07.09.2011. godine, Informaciju o učešću na „Regionalnoj konferenciji predstavnika kriznog menadžmenta radi jačanja regionalne saradnje i koordinacije u području smanjenja rizika od katastrofa u Jugoistočnoj Evropi“, Sarajevo 12. i 13.09.2011. godine, Informaciju o učešću predstavnika Zajedničke komisije na Okruglom stolu na temu: „NATO i EU integracije – odvojeni ili paralelni procesi“, Banja Luka, 13.09.2011. godine, Informaciju o učešću predstavnika Zajedničke komisije na Radionici o temi: “Građenje integriteta u odbrambenim poslovima i aktivnostima“, Sarajevo 15. i 16.09.2011. godine, te Poziv NATO Parlamentarne skupštine za posjetu Zajedničke komisije Briselu od 14. do 16. novembra 2011. godine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću