MENI
6.10.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović primio otpravnicu poslova Republike Turske


Bosna i Hercegovina i Republika Turska imaju izvanredne političke odnose, međutim, ostalo je mnogo neiskorištenog prostora za čvršće povezivanje na privrednom planu. U odnosu na mogućnosti, robna razmjena između dvije zemlje u visini 300 miliona dolara mora se smatrati skromnom bez obzira na činjenicu da su posljednjih godina načinjeni vidni pomaci nabolje, rečeno je prilikom današnjeg susreta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića sa otpravnicom poslova Republike Tuske u našoj zemlji Yasemin Eralp.
Predsjedavajući Bećirović danas je izrazio zahvalnost Republici Turskoj za njeno dosljedno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine kao i aktivnoj diplomatskoj ulozi koju ona ima na prostorima Balkana, bez obzira što njena zalaganja katkada nailaze na nerazumijevanje. Po riječima gospođe Eralp, Republika Turska zainteresirana je za napredak Bosne i Hercegovine na svakom planu. Pri tome je naglasila želju da se što prije uspostavi novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine kao i da se naša zemlja brže približava članstvu u NATO što bi rezultirao trajnom stabilnošću i opadanjem tenzija koje ometaju pozitivne procese.
Danas je, također, bilo govora i o potrebi da se saradnja Republike Turske i Bosne i Hercegovine dodatno intenzivira i kroz kontakte rukovodstava i radnih tijela parlamenata dvije prijateljske zemlje. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću