MENI
10.10.2011

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a


Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO (NATO PS) prisustvuju plenarnom zasjedanju 57. Godišnje konferencije ove asocijacije. Zasjedanje je počelo obraćanjem predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine NATO PS dr. Karla A. Lemersa, predsjednika Senata Rumunije Mircea Geoana, zatim predsjednika Rumunije Traiana Basescua i generalnog sekretara NATO Andersa Fogh Rasmussena.
Tokom protekla dva dana, članovi Delegacije PS BiH u NATO PS, Milorad Živković, Asim Sarajlić i Božo Ljubić učestvovali su u radu komiteta gdje se raspravljalo o brojnim temama savremenog svijeta, među kojima su dominirale teme o stanju u Avganistanu, Libiji i NATO strateškom konceptu.
Prezentiran je i Izvještaj Komiteta za ekonomiju i sigurnosti o ekonomskoj situaciji u zemljama Zapadnog Balkana. Inače, Prijedlog toga izvještaja razmatran je na proljetnom zasjedanju u Varni gdje je uz sugestije članova naše Delegacije korigovan u dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu. Također, jučer su članovi Delegacije PS BiH imali sastanak sa čelnim ljudima Međunarodnog sekretarijata PS NATO gdje se razgovaralo o detaljima predstojeće posjete Bosni i Hercegovini od strane Komiteta za civilnu dimenziju sigurnosti u periodu od 24. do 27. oktobra 2011. godine.
Tokom Godišnjeg zasjedanja članovi Delegacije PS BiH su imali brojne susrete sa delegacijama koje učestvuju na zasjedanju, pri čemu posebno treba izdvojiti susrete sa parlamentarnim delegacijama Srbije, Hrvatske i Crne Gore koji su protekli u prijateljskoj i atmosferi međusobnog uvažavanja i razumjevanja. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću