MENI
10.10.2011

Okončana sjednica Predstavničkog doma


Na danas održanoj 11. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, usvojen je zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH. Istim zaključkom utvrđuje se organizacija, zadaci i druga pitanja značajna za rad komisije.
Pored Borjane Krišto (HDZ BiH) i Krstana Simića (SNSD), koji su u Privremenu komisiju imenovani na 6. sjednici Doma naroda, održanoj 30.09.2011., u Privremenu komisiju su iz Predstavničkog doma imenovani: Saša Magazinović (SDP), Šefik Džaferović (SDA), Borislav Bojić (SDS), Ismeta Dervoz (SBB), Beriz Belkić (SBiH), Nermin Purić (DNZ), Zvonko Jurišić (HSP), Vesna Krstović Spremo (PDP), Božo Ljubić (HDZ 1990.), Petar Kunić (DNS) i Mladen Ivanković Lijanović (NSRzB).
Zaključkom o osnivanju Privremene komisije, usvojenim na današnjoj sjednici Predstavničkog doma, predviđeno je da se na prvoj sjednici komisije koju sazivaju predsjedavajući domova, među članovima komisije, iz tri konstitutivna naroda, izabere predsjedavajući, kao i prvi i drugi zamjenik predsjedavajućeg, pri čemu predsjedavajući i njegov prvi zamjenik ne mogu biti članovi istog doma. Također je predviđeno da se odluke donose konsenzusom svih članova komisije.
Zadaci Privremene komisije su da pripremi i putem ovlaštenih predlagača do 30.11.2011., u parlamentarnu proceduru dostavi amandmane na Ustav BiH, i do 31.12.2011., Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.
Usvojena su dva zaključka: „Ukoliko se o amandmanima na Ustav BiH ne postigne konsenzus svih članova Privremene zajedničke komisije, ali se postigne saglasnost u oba doma odgovarajuće, Ustavom BiH propisane većine, potrebna za usvajanje amandmana na Ustav BiH, takav prijedlog će se putem ovlaštenog predlagača uputiti u parlamentarnu proceduru“ i „Sugeriše se Privremenoj zajedničkoj komisiji da na svoje sjednice poziva i predstavnika Vijeća nacionalnih manjina u BiH.“ (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću