MENI
11.10.2011

Održana sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije


Na danas održanoj 3. sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije, razmatran je Izvještaj o stanju provođenja Privremenog sporazuma/Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u periodu od 1.1. do 30.6.2011., sa informacijom o njegovoj izradi. Povodom Izvještaja, Zajednička komisija je usvojila Mišljenje da se obaveze iz Privremenog sporazuma, uglavnom, provode, a da je stanje provođenja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pred njegovo stupanje na snagu, zabrinjavajuće. Akcentirana su kršenja odredbi člana 70., koje se odnose na proces usklađivanja zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom EU, prioritetno u oblasti unutrašnjeg tržišta i drugim oblastima vezanim za trgovinu i odredbi člana 71. koje se odnose na sistem državne pomoći. U Mišljenju se izražava stav kako je neophodno da Vijeće ministara BiH pristupi izradi Programa integriranja BiH u EU, odnosno dokumenta u kom bi se na sistematičan način utvrdio cjelovit program priprema za pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji. Također, prema Mišljenju Zajedničke komisije, provođenje Presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, u predmetu Sejdić – Finci, jedan je od prioritetnih zadataka koji se nalaze pred našom zemljom.

Na današnjoj sjednici je razmatran i Polugodišnji pregled rеalizacije aktivnosti iz Akcionog plana realizacije prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo sa BiH za period od 1.1. do 30.6. 2011., sa informacijom o njegovoj izradi. Komisija je usvojila Mišljenje da Pregled pokazuje mali broj realiziranih prioriteta iz Evropskog partnerstva u izvještajnom periodu i da je za najveći broj prioriteta navedeno da su rokovi prolongirani, pri čemu nije dovoljno obrazloženo zašto je došlo do prolongiranja. Konstatirano je i da je u Pregledu izostavljena lista prioriteta koji su ranije označeni kao „otvorena pitanja“, zbog čega je neophodno da pregled realizacije prioriteta za naredni izvještajni period (januar – decembar 2011.) sadrži detaljnu informaciju o stanju svakog prioriteta iz Akcionog plana, na dan 31.12.2011. U tom pregledu bi detaljno trebali biti navedeni: razlozi prolongiranja, stepen provedenosti prioriteta i aktivnosti koje se poduzimaju na rješavanju prioriteta koji su označeni kao „otvorena pitanja“.

K' znanju je primljena Informacija o procesu programiranja IPA-komponenta I za 2011., čiji je podnosilac Direkcija za evropske integracije BiH, dok će Informacija o procesu programiranja IPA-komponenta II za 2011., biti razmatrana na posebnoj sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije.
Komisija je usvojila zaključak da poslije 31.12.2011.g., bude razmatrana Inicijativa poslanika Šefika Džaferovića kojom se predlaže da u Plan rada Predstavničkog doma PSBiH bude uvrštena redovna analiza stanja ispunjenosti obaveza koje BiH ima na svom evropskom i evroatlantskom putu.
Usvojen je Izvještaj o radu Zajedničke komisije za evropske integracije za 2010. i k' znanju primljena Informacija o Orjentacijskom seminaru koji će za članove komisije biti organiziran 3. i 4.11.2011. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću