MENI
12.10.2011

Govor dr. Denisa Bećirovića na 5. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana u Budimpešti


U okviru prve sesije Pete konferencije predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana koja se danas održava u Budimpešti i koja se bavi temom „Izgledi integracija u EU država zapadnog Balkana“, učesnicima se obratio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović. On je ujedno i kopredsjedavao prvim dijelom ovog značajnog skupa.

Govor dr. Bećirovića prenosimo u cjelini:

"Poštovani gospodine predsjedniče,
uvažene kolege, predsjednici parlamenata,
dame i gospodo,
Koristim priliku da se, prije svega, zahvalim Parlamentu Republike Mađarske i gospodinu Laslu Koveru (Laszlo Kover), predsjedniku, na srdačnoj dobrodošlici i uspješnoj organizaciji Konferencije predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana.
Zadovoljstvo mi je da istaknem da naš današnji susret doživljavam kao značajnu mogućnost za razmjenu mišljenja, iskustava i sagledavanje perspektiva euroatlantskih integracija kojima teže sve zemlje ove regije.

S posebnim optimizmom očekujem da ćemo ovaj susret iskoristiti za definiranje naših zajedničkih interesa, prioriteta, ciljeva, ali i pravaca aktivnosti koji će biti refleksija autentičnih potreba regiona i s kojima će se svi parlamenti pojedinačno moći identificirati. Ujedno, želim vjerovati da će ova konferencija dati potreban zamah intenzivnijoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana, ali i šire.
Kao što je poznato, imperativ unapređenja dijaloga i saradnje diktira približavanje regiona euroatlantskim asocijacijama. Bosna i Hercegovina je opredijeljena za snažniji angažman u pogledu regionalne saradnje, a ovaj skup doživljavamo kao potvrdu opredjeljenja ka euroatlantskom putu i ispunjavanju preuzetih obaveza za članstvo u EU i NATO-u, kao strateškim opredjeljenjima vanjske politike Bosne i Hercegovine. U skladu s tim, naglasak na istinskoj i iskrenoj saradnji koju nastojimo promovirati u regionu i šire mora biti na dosljednom poštivanju principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih članica.

Regionalna saradnja je dobar način afirmacije evropskih vrijednosti i tekovina. Osim toga, donošenjem zajedničkih mjera i odgovora na globalne ekonomske probleme, kao što je trenutno slučaj s recesijom koja potresa svijet, dalo bi svim zemljama mogućnost lakšeg suočavanja s njenim posljedicama.
Vanjska politika Bosne i Hercegovine ima dva čvrsta stuba. To su članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, kao i razvijanje dobrosusjedskih odnosa. Na tom putu već smo prešli neke faze, kao što je i članstvo u CEFTA-i, kao najznačajnijem obliku regionalne ekonomske i trgovinske integracije. Također, Bosna i Hercegovina je u okviru svojih strateških ciljeva veoma blizu članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, čime pokazuje jasnu namjeru uključivanja u svjetske trgovinske tokove i integracije. Važno je naglasiti da Bosna i Hercegovina u pogledu navedenih integracionih procesa ima unutrašnji bazični politički konsenzus.

U ovom trenutku Bosna i Hercegovina u odnosu prema Evropskoj uniji ima status potencijalnog kandidata. S Evropskom unijom imamo ugovorni odnos nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nažalost, Bosna i Hercegovina još uvijek nije podnijela aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.
U Bosni i Hercegovini u vezi s pitanjima Evropske unije postoji konsenzus relevantnih političkih snaga. Ovu činjenicu treba poštovati i maksimalno politički iskoristiti, jer određeni politički centri u našoj državi ali i u susjedstvu opstruiraju put Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji. Za našu državu veoma je važno da neki od susjeda počnu istinski i na djelu poštivati državnost Bosne i Hercegovine, kao i uvažavati državne organe.

Kako pomoći Bosni i Hercegovini?
Prvo, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države moraju ostati fokusirane na Bosnu i Hercegovinu i cijeli Zapadni Balkan. Svi dobro znamo da sve ono što se dogodi u jednoj balkanskoj zemlji ima neizbježne refleksije na cijeli region.
Drugo, međunarodna zajednica mora biti jasna u opredjeljenju za Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu državu ravnopravnih naroda i građana u kojoj se neće tolerirati nikakvo osporavanje jedinstva i suvereniteta države.
Treće, međunarodna zajednica mora pronaći adekvatne mjere kojima će zaustaviti sve one političare koji krše Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine.
Četvrto, međunarodna zajednica treba pomoći da se u Bosni i Hercegovini uvede tzv. evropska klauzula pomoću koje bi brže i efikasnije bili usvajani zakoni potrebni za ubrzanje evropskog puta naše države.
Za Zapadni Balkan veoma je važno da se prilagođava duhu vremena. Političke vođe moraju biti predane kreiranju 21. stoljeća kao stoljeća reintegracije u regionu Balkana. Umjesto podjela na lokalnom nivou moramo podstaći širu integraciju. U ovom trenutku politički dijalog je od presudne važnosti.

Politički lideri Zapadnog Balkana moraju raditi na tome da promijene percepciju ovog regiona u Evropskoj uniji. Mnogi Evropljani misle da je Balkan teret Unije. Balkanski narodi treba da rade zajedno kako bi pokazali evropskim partnerima da Balkan nije teret nego vrijednost koja može unaprijediti evropsku kulturu. Na političkim liderima je da Zapadni Balkan pretvore u centar pažnje Evropske unije i prostor uzajamno korisne ekonomske interakcije.
Uprkos negativnim iskustvima 90-ih, multikulturalizam koji se živi u Bosni i Hercegovini autentičan je jer oslikava različitosti u državi. To nije nikakav novi proizvod već autentično historijsko iskustvo koje se stvaralo vijekovima. Bosna i Hercegovina i region Zapadnog Balkana daju mnoge praktične lekcije i imaju veliki potencijal u oblikovanju evropske kulturne sfere.
Bosna i Hercegovina nije samo jedna od država jugoistočne Evrope. Za mnoge ljude u našoj zemlji i van nje Bosna i Hercegovina je ideja. To je evropski i planetarni primjer da ljudi različitih nacija, religija i kulturnih tradicija mogu živjeti zajedno. Zato se i uspjeh i neuspjeh Bosne i Hercegovine reflektiraju širom Evrope i svijeta. Jedinstvena i multietnička Bosna i Hercegovina nema alternative.

Uvažene kolege parlamentarci,
Dame i gospodo,

Uvjeren sam da smo spremni na zajedničku viziju o evropskoj perspektivi svih zemljama regiona, koja, sasvim sigurno, tek treba da nam otkrije punu vrijednost i značaj regionalne saradnje i solidarnosti.
Stoga i ovaj put pozivam da nesebično nastavimo dijeliti dobra iskustva u reformskim procesima, zakonodavnim, pravosudnim i drugim aspektima. U zajedničkom interesu nam je da evropsko naslijeđe postane sastavni dio naših pravnih sistema, ali i habitusa građanskog života zasnovanog na progresivnim civilizacijskim dostignućima utjelovljenim u onome što je Evropska unija danas i što će biti u budućnosti.
Na kraju, koristim i ovu priliku, da vas, u duhu solidarnosti, pozovem da podržite Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka euroatlantskim integracijama. Ova i naredna godina veoma su važne za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Regija se kreće naprijed, a mi želimo da i Bosna i Hercegovina ide ukorak sa ostalima. Želimo da i Bosna i Hercegovina bude dio ove priče o uspjehu koju pišemo zajedno s drugim državama ovog regiona.
Još jednom vam zahvaljujem na pažnji i prilici da vam se obratim.
Hvala. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću