MENI
13.10.2011

Održana Konferencija „Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i provođenje Presude u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine“


U organizaciji ustavnopravnih komisija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i uz podršku Konrad Adenauer Fondacije u BiH danas je održana Konferencija pod nazivom „Parlamentarna skupština BiH i provođenje Presude u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine“.
Cilj održavanja Konferencije bilo je pružanje mogućnosti poslanicima i delegatima kao i drugim učesnicima da raspravljaju o modalitetima u procesu reforme Ustava BiH, s posebnim naglaskom na organizaciju, zadatke i druga pitanja značajna za rad Privremene zajedničke komisije oba doma za izvršenje Presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH.
Tako su učesnici razgovarali o modalitetima izmjene Ustava BiH, te naglasili da se Privremena komisija prvenstveno treba fokusirati na pripreme i dostavljanje u parlamentarnu proceduru amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, u skladu sa Presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Također, kako bi se ti zadaci postigli, potrebno je uključiti i relevantne stručnjake koji će svojim sugestijama i savjetima doprinijeti što kvalitetnijim rezultatima rada ovog tijela, rečeno je prilikom vođenja današnje rasprave.
Na Konferenciji su učestvovali poslanici i delegati domova Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici institucija BiH, međunarodnih organizacija i drugi gosti, koji su svoja razmišljanja iznijeli u okviru teme „Ključni aspekti provođenja Presude u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH“, kao i panel-diskusije „Mandat i ciljevi Zajedničke komisije oba doma PSBiH za provođenje Presude u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH“. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću