MENI
14.10.2011

Poslanik u Predstavničkom domu Šefik Džaferović razgovarao sa delegacijom Svjetskog saveza dijaspore BiH


Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, susreo se danas sa delegacijom Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSD BiH), koju su pored predsjednika Zaima Pašića, sačinjavali Hasan Šehović, Anes Cerić i ambasador SSD BiH, Ahmed Kemal Baysak. Tokom razgovora je izraženo zadovoljstvo Odlukom Ustavnog suda BiH, kojom je ocijenjeno da odredbe članova 17. i 39. Zakona o državljanstvu BiH, nisu u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, čime se otklanjaju strahovi naših građana koji imaju državljanstva zemalja sa kojim BiH još uvijek nema potpisane bilateralne sporazume, da neće biti ispisani iz državljanstva.
Naglasivši da Ustav Bosne i Hercegovine štiti građane odredbom da iz državljanstva ne mogu biti ispisani oni koji imaju „prirodno državljanstvo“, gospodin Džaferović je skrenuo pažnju da Zakon pogrešno interpretira drugu ustavnu odredbu, prema kojoj državljanin BiH, pored matičnog može imati i državljanstvo zemlje sa kojom BiH ima potpisan bilateralni sporazum.
„Ustav BiH, u isto vrijeme, nigdje ne kaže da treba oduzeti državljanstvo našim građanima koji žive u zemljama sa kojima bilateralni sporazum još uvijek nije potpisan. Očekujem da će institucije, zaključno sa Parlamentarnom skupštinom BiH, neustavne zakonske odredbe vrlo brzo uskladiti sa Ustavom“, istakao je on.
Predstavnici Svjetskog saveza dijaspore su naglasili da Savez od osnivanja radi na rješavanju ovog gorućeg problema naše dijaspore. Kako je rečeno, u više navrata je pokretana inicijativa, a prije nekoliko godina i predata peticija sa više od 50.000 potpisa da se u Zakonu o državljanstvu BiH promijeni klauzula kojom bi se građanima BiH dozvolilo da imaju dvojno državljanstvo. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću