MENI
17.10.2011

Počelo 125. zasjedanje Interparlamentarne unije


U Bernu, Švicarska, sinoć je počela 125. Skupština Interparlamentarne unije na kojoj se okupilo blizu 1400 učesnika iz 130 zemalja sa svih kontinenata svijeta.
Osnovne teme skupa na kojem Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine predstavljaju predsjedavajući Doma naroda i Predstavničkog doma, Ognjen Tadić i dr. Denis Bećirović, te član Delegacije PSBiH pri IPU i poslanik u Predstavničkom domu Drago Kalabić su "Promocija i praksa dobrog upravljanja kao sredstva unapređenja mira i sigurnosti", "Preraspodjela siromaštva, ne samo bogatstva" i "Pristup zdravlju kao temeljnom pravu: uloga parlamenata u rješavanju ključnih izazova u osiguranju zdravlja žena i djece".
Tokom zasjedanja bit će održan i izbor za novog predsjednika Interparlamentarne unije između dva kandidata, Abgelwahad Radija iz Maroka i gospođe Nurhayati Ali Assegaf iz Indonezije.
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki Mun u svom obraćanju podsjetio je da je Povelja Ujedinjenih naroda počinje s riječima "Mi naroda ...". Zato, danas, na poziv ljudi u Obali Slonovače, Južnog Sudana, Sjeverne Afrike i šire mora se učiniti sve da bi se pomoglo tim zemljama u tranziciji. " I moramo staviti novi naglasak na preventivnu diplomaciju za očuvanje mira i izgradnje zdravih demokracija drugdje. Mun je dodao i da žene čine polovicu svjetske populacije i predstavljaju čak i više od svojih neostvarenih potencijala. Stoga na mnogo načina, moramo proširiti uloge žena u svakoj sferi. A to znači da u moramo učiniti sve da ih u parlamentu bude mnogo više nego danas ", istakao je u svom obraćanju generalni sekretar Ban Ki Mun. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću