MENI
17.10.2011

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH susrela se sa delegacijom Parlamenta Iraka


Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koju su činili predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić i poslanik u Predstavničkom domu te šef Delegacije PSBiH pri Skupštini Interparlamentarne unije Drago Kalabić susreli su se danas u bilateralnom sastanku sa delegacijom Parlamenta Iraka koju je predvodio član Nacionalnog vijeća Iraka i predsjedavajući Vanjskopolitičkog komiteta Humam šeik Hamoudi.
U otvorenom razgovoru izraženo je zadovoljstvo što je Irak na čijoj je teritoriji ne tako davno bjesnio rat danas stabilna zemlja što potvrđuje i da će krajem ove godine njenu teritoriju napustiti američki vojnici. To je svakako prilika, rečeno je danas, da se uz dobre političke odnose jačaju i ekonomski odnosi dvije zemlje a predsjedavajući Tadić podsjetio je i da je veliki broj preduzeća koja danas imaju sjedište u Republici Srpskoj bilo snažno prisutno u Iraku i da te veze kao i veze privrede cijele Bosne i Hercegovine treba ponovo uspostavljati. U tom smislu, izražena je želja za jačim kontaktima političara dvije zemlje uz obavezno uključivanje privrednika koji bi ostvarivali snažne veze i povećavali robnu i svaku drugu razmjenu.
Danas je također iskazana potreba da Irak otvori ambasadu u Bosni i Hercegovini kao i da se ispitaju mogućnosti i da naša zemlja otvori stalno diplomatsko predstavništvo u Bagdadu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću