MENI
19.10.2011

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije razgovarali sa delegacijom Parlamenta Kraljevine Holandije


Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Halid Genjac, zamjenica predsjedavajućeg , Vesna Krstović-Spremo i članovi, Mehmed Bradarić i Stjepan Krešić razgovarali su danas sa delegacijom Parlamenta Kraljevine Holandije, na čijem čelu je bio predsjedavajući Stalnog odbora za evropske integracije, Raymond Willem Knops.

Cilj današnjeg sastanka bio je razmjena mišljenja u vezi Izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine za 2011. godinu, koji je prije nekoliko dana prezentiran u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina mora ispuniti sve kriterije kako bi u što skorije vrijeme postala punopravna članica Evropske unije, te podržavajući njen suverenitet i cjelovitost treba brže provoditi reforme s ciljem pristupanja euroatlantskim integracijama, istakli su predstavnici Parlamenta Kraljevine Holandije.

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su upoznali goste s osnivanjem Privemene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci protiv Bosne i Hercegovine, kao i da je u parlamentarnoj proceduri Zakon o sistemu državne pomoći BiH, što su dva preostala uvjeta za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Kako su naglasili, u Bosni i Hercegovini postoji potpuni politički kompromis kada je njen euroatlantski put u pitanju, ali još uvijek se javlja problem pitanja prijenosa nadležnosti između entiteta i države. To pitanje, kao i druga pitanja moraju biti rješena postizanjem političkog dogovora i traženjem prave mjere između etničkog i građanskog unutar Bosne i Hercegovine, i kao rezultat toga težiti ostvarenju pravedne, samoodržive i demokratske Bosne i Hercegovine, rekli su članovi Zajedničke komisije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću